14.06.2024 | 18:24

Предстояща изложба „Биенале на илюстрацията 2022“

Близо 300 български художници се включват в третото издание на „Биенале на илюстрацията“. Общо 772 оригинални творби участват във форума, което е безпрецедентен рекорд в историята на събитието, съобщават организаторите от „Българска илюстрация“, цитирани от БТА.

Най-добрите от тези произведения ще бъдат показани в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“ към Регионалния исторически музей в София. Експозицията ще бъде открита на 22 ноември, когато ще бъдат обявени и победителите в категориите „Цялостен принос”, „Реализирани/публикувани творби” и „Нереализирани/непубликувани творби”.

Творбите са оценявани от жури в състав Милена Радева (илюстратор и създател на уеб сайта и издателство „Българска илюстрация”), Николета Гологанова (изкуствовед и куратор в Софийска градска художествена галерия), Христина Грозданова (изкуствовед в РИМ-София), Бояна Павлова (художник и преподавател в Национална художествена академия) и Славина Илиева (основател на издателство „Дакелче”).

Историята на биеналето започва през 2018 г., когато Милена Радева възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам. Първото издание привлича 117 художници с 317 творби. През 2020 г. кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации. Тази година събитието се реализира за първи път с финансова подкрепа, предоставена от национален фонд „Култура”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights