27.02.2024 | 2:55

Предстояща премиера на балета „КРИСТАЛНИЯТ ДВОРЕЦ“ в Стара Загора

Снимка: Държавна опера Стара Загора

На 12 и 13 октомври, от 19.00 часа, на сцена Опера са премиерните спектакли на балета „КРИСТАЛНИЯТ ДВОРЕЦ“, на Държавна опера Стара Загора.
Балет в 2 действия от Алексей Шор
Хореография Екатерина Миронова
Редакция и постановка Анелия Димитрова, Ромина Славова
Диригент Виктор Крумов
Художник Денис Иванов

Солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора
Оркестър на Държавна Опера-Стара Загора

Балетът „Кристалният дворец” по музиката на съвременния американо-малтийски композитор Алексей Шор е новият амбициозен танцов проект, който влиза в афиша на балетната трупа на Старозагорската опера през новия творчески сезон. Премиерните спектакли са на 12 и 13 октомври на сцената на Сттарозагорската опера, следващите спектакли са през месец февруари 2024 година.

Балетът ”Кристалният дворец” разказва трогателната любовна история на придворните шутове. Действието се развива в Русия през 18-ти век по време на управлението на императрица Анна Йоановна. Основното в балета са човешките отношения в „Кристалния дворец“, свят, в който всичко е крехко. Интересно за зрителя е, че императрица Анна е реално съществуваща историческа фигура и е основател на руското балетно училище, сега – прословутата Балетна академия „Агрипина Ваганова”.

Императрица Анна Йоановна обичала пищните тържества и необичайните забавления и трогната от чувствата двама от своите придворни шутове, решила да ги ожени в леден дворец, построен на река Нева.

„Кристалният дворец” е първият балет, чиято музика написва Алексей Шор.

Композиторът АЛЕКСЕЙ ШОР е роден в Украйна през 1970 г., имигрира в Израел през 1991г., след три години – в САЩ. Там завършва висшето си образование, получава докторска степен по математика и години наред работи като математик. Започва да композира от 2012, но композициите му веднага привличат вниманието и се изпълняват в някои от най-престижните концертни зали Wiener Musikverein, Берлинската филхармония, Карнеги хол, Кенеди център (Вашингтон), Голямата зала на Московската консерватория, Мариинския театър (Санкт Петербург), Кремълския дворец (Москва) , The Concertgebouw (Амстердам), Gasteig (Мюнхен), Wigmore Hall (Лондон), Teatro Argentina (Рим) и много други. Концерти с негова музика са излъчвани по MediciTV, Mezzo и Euronews. Музиката на г-н Шор е представена на Fox Business News и уебсайтовете на Bloomberg News, New Yorker, Yahoo и Huffington Post. Увертюрата към неговия балет „Кристален дворец” бе изпълнена на 40-ата церемония по връчването на наградите за класическа музика Gramophone в Лондон. През 2018 г. е удостоен с титлата почетен професор в Държавната консерватория „Комитас“ в Ереван. През 2022 г. г-н Шор е назначен за първия асоцииран композитор на училището Йехуди Менухин.

Партитурите на г-н Шор са публикувани от Breitkopf & Hartel, Universal Edition и P.Jurgenson.

Дискове с негови композиции са издадени от Warner Classics, DECCA, SONY Classics, Naxos, Delos, Berlin Classics и Melodiya.

Увертюрата към неговия балет-опера „Кристалният дворец” е била изпълнена на 40-та церемония при получаване на наградите на Gramophone Classical Music в Лондон. През 2018 Алексей Шор е удостоен със званието почетен професор в държавната консерватория „Комитас” в Ереван. Малко след това става резидентен композитор на Академичния филхармоничен оркестър в Малта и на Арменския държавен симфоничен оркестър. От 2017 той е резидентен композитор и на Международния музикален фестивал и Клавирния конкурс в Малта.

Произведенията на Шор са изпълнявани от световно известни имена като Салваторе Акадо, Шломо Минц, Вадим Репин, Максим Венгеров, Фреди Кемпф, Денис Кожухин, Джи Йон Лим, Давид Аарон Карпентер, Рей Чен, Инголф Вундер, Николай Знайдер, Андреас Отензамер, Анна Аглатова, Борис Айлаквердян, Борис Андрианов, Наре Аргаманян, Вероника Джоева, Нарек Хакназарян, Андрей Йонита, Хаик Казазян, Трио „Хачатурян“, Трио „Вандерер“, Дуо „Параторе“ и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights