12.04.2024 | 19:53

Премиера на балета „Кристалният дворец” на сцената на Старозагорската опера на 12 и 13 октомври

Снимка: Държавна опера-Стара Загора

„Балетът „Кристалният дворец” е много повече от приказка. Той е по истинска история от  времето на Императрица Анна Йоановна в Русия. „Кристалният дворец” е приказка с поука – за властта, която разрушава съдби и колко са крехки човешките взаимоотношения” – това сподели на пресконференция днес Ромина Славова, която заедно с примабалерината Анелия Димитрова поставят балета „Кристалният дворец” на сцената на Държавна опера-Стара Загора /по хореографията на Екатерина Миронова/, а датите на двата премиерни спектакъла са 12 и 13 октомври 2023 г.

„Екипът ни е чудесен, работихме много леко с всички. Солисти на 12 октомври ще са Томоки Ишиго и Акари Мориматцу, а на 13 октомври – Анелия Димитрова и Фиорди Лоха. В другите главни роли ще видите още Харука Суга, Хорхе Барани, Кармен Дерминташ и др. прекрасни солисти на балета. Сюжетът е много весел, много приятен, пъстър, имаме достойна Императрица Анна в лицето на младата Анастасия Алтухова от хора на Операта” – сподели примабалерината Анелия Димитрова. За диригента на постановката Виктор Крумов, който прави своя дебют като диригент на балет, музиката на Алексей Шор е „учебник по оркестрация” и е с класико-романтичен стил в духа на Чайковски.

Художественият ръководител на балета примабалерината Силвия Томова изрази своята висока оценка за работата на творческия екип на премиерата и изтъкна, че по време на Императрица Анна е построена световноизвестната Балетна академия „А. Я. Ваганова”. Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов уточни, че спектакълът на 13 октомври ще бъде заснет от екип на MEZZO TV.

12 октомври /четвъртък/и

13 октомври /петък/, 19.00 часа, сцена Опера

Премиера

КРИСТАЛНИЯТ ДВОРЕЦ

Балет в 2 действия от Алексей Шор

Хореография Екатерина Миронова

Редакция и постановка Анелия Димитрова, Ромина Славова

Диригент Виктор Крумов

Сценична адаптация Денис Иванов

Солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора

Оркестър на Държавна Опера-Стара Загора

Балетът „Кристалният дворец” по музика на съвременния американо-малтийски композитор Алексей Шор е с премиера в Средиземноморския конферентен център (MCC) в Малта през 2017 г. по повод 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и Малта. През 2018 г. балетът има нови премиерни спектакли – в Арменския национален академичен театър за опера и балет „Александър Спендиарян” в Ереван и в Държавния Кремълския дворец в Москва. В премиерата в Кремъл в ролята на императрицата Анна Йоановна участва световната филмова звезда Орнела Мути. През 2022 г. е премиерата на балета на сцената на  Мариинския театър за опера и балета в Санкт Петербург.

Действието в балета се развива през XVIII век по време на управлението на руската императрица Анна Йоановна, известна със своята любов към пищни тържества и необикновени забавления, увличаща се по лова. Веднъж ѝ хрумва да ожени в дворец от лед, построен на река Нева в Санкт Петербург, своите придворни шутове. В основата на сюжета е залегнал действителен исторически епизод, случил се в императорския двор. Анна Йоановна, родена през 1693 г., е дъщеря на цар Иван V и управлява Русия от 1730 до 1740 г. (годината на нейната смърт).От нея започва епохата на  жените-императрици в руската история. По време на своето управление младата императрица подкрепя науката, образованието и културата. Финансира Руската академия на науките. През 1738 г. основава в Санкт Петербург първото руско „на Нейно императорско величество танцово училище“ (днес – Руската балетна академия „А. Я. Ваганова“).

„Кристалният дворец” е първият балет, чиято музика написва Алексей Шор.

Композиторът АЛЕКСЕЙ ШОР е роден в Украйна през 1970 г., имигрира в Израел през 1991г., след три години – в САЩ. Там завършва висшето си образование, получава докторска степен по математика и години наред работи като математик. Започва да композира от 2012, но композициите му веднага привличат вниманието и се изпълняват в някои от най-престижните концертни зали Wiener Musikverein, Берлинската филхармония, Карнеги хол, Кенеди център (Вашингтон), Голямата зала на Московската консерватория, Мариинския театър (Санкт Петербург), Кремълския дворец (Москва) , The Concertgebouw (Амстердам), Gasteig (Мюнхен), Wigmore Hall (Лондон), Teatro Argentina (Рим) и много други. Концерти с негова музика са излъчвани по MediciTV, Mezzo и Euronews. Музиката на г-н Шор е представена на Fox Business News и уебсайтовете на Bloomberg News, New Yorker, Yahoo и Huffington Post. Партитурите на г-н Шор са публикувани от Breitkopf & Hartel, Universal Edition и P.Jurgenson.

Дискове с негови композиции са издадени от Warner Classics, DECCA, SONY Classics, Naxos, Delos, Berlin Classics и Melodiya.

Увертюрата към неговия балет-опера „Кристалният дворец” е била изпълнена на 40-та церемония при получаване на наградите на Gramophone Classical Music в Лондон. През 2018 Алексей Шор е удостоен със званието почетен професор в държавната консерватория „Комитас” в Ереван. Малко след това става резидентен композитор на Академичния филхармоничен оркестър в Малта и на Арменския държавен симфоничен оркестър. От 2017 той е резидентен композитор и на Международния музикален фестивал и Клавирния конкурс в Малта. През 2022 г. г-н Шор е назначен за първи асоцииран композитор на училището Йехуди Менухин.

Произведенията на Шор са изпълнявани от световно известни имена като Салваторе Акадо, Шломо Минц, Вадим Репин, Максим Венгеров, Фреди Кемпф, Денис Кожухин, Джи Йон Лим, Давид Аарон Карпентер, Рей Чен, Инголф Вундер, Николай Знайдер, Андреас Отензамер, Анна Аглатова, Борис Айлаквердян, Борис Андрианов, Наре Аргаманян, Вероника Джоева, Нарек Хакназарян, Андрей Йонита, Хаик Казазян, Трио „Хачатурян“, Трио „Вандерер“, Дуо „Параторе“ и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights