25.04.2024 | 16:41

Премиера на поетичната книга „Сега ми трябва глътка светлина“ от Петранка Божкова

Снимки: Ангел Радилов

Литературната премиера на поетичната книга „Сега ми трябва глътка светлина“ от Петранка Божкова се състоя тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич. Книгата бе представена от литературния критик Драгомил Георгиев. Изданието включва 59 стихотворения, разпределени в пет тематични цикъла. Поетичните изповеди разкриват пъстра колекция от чувства, тревожни въпроси, съмнения, радости и надежди.
Между лиричните стихове на Петранка Божкова в залата звуча и музика в изпълнение на д-р Росица Бояджиева – флейта и Диян Димитров – китара .
Стихосбирката е издадена от издателство „Български писател“. Организатори на творческата среща са Община град Добрич и Сдружението на писателите в града.
Петранка Божкова е родена в село Лясково, Добричка област. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност българска филология. Професионалният ѝ път е свързан с журналистиката – работила е във в. „Добруджанска трибуна“ и Радио Варна. „Сега ми трябва глътка светлина“ е шестата ѝ поетична книга след стихосбирките „Но чудо няма“, „Пепел от илюзии“, „Брод към небето“, „Думи по пътя“ и „Време за песен”. Автор е на сценариите на два документални филма, продукция на БНТ: „Почакай, слънце!“ /2003 г./, посветен на голямата българска поетеса Дора Габе, и „Чешма да съградиш!“ /2009 г./ – за белокаменните чешми в Добруджа. Носител е на първа награда в първия Национален поетичен конкурс „Христо Фотев“ – Бургас, 2006 г., първа награда в Националния конкурс за поезия „Стефан Калев“ – Дулово, 2008 г., на наградата за литература на Община град Добрич за 1998 г. и 2006 г. и на други отличия от национални конкурси. Удостоена е с Паметен медал „Градина на поезията“, учреден от полскоезични творци от Славянска литературна и артистична академия. Нейни стихове са публикувани в национални и регионални литературни и периодични издания – в. „Словото днес“, сп. „Антимовски хан“, сп. „Пламък“, сп. „Везни“, сп. „Знаци“, в поетични антологии и сборници. Член е на СБП, на СБЖ, на Сдружението на писателите в Добрич и на Славянска литературна и артистична академия.


ПРОЛЕТЕН РЕПОРТАЖ


В един далечен и забравен град
пристигна пролетта, в разкошна рокля.
Усмихна се земята – цвят до цвят…
Небето я целуна и я стопли.
В дърветата изригна птичи хор.
Един художник съчини поема.
Цветята влязоха в любовен спор,
зарадвани от хубавото време.
Поетите издигнаха олтар
и думите пречистиха сърцата.
Осъмна влюбен градският клошар
и се затича да догони вятъра.
Едно хвърчило детско се изви
над хората и къщите, високо.
По улиците тръгнаха реки
от гласове, усмивки и посоки.
Кварталът се изпълни с новини.
Квартални, но с претенция за вечност.
И някак си градът се промени –
по-жив и цветен.
Стана по-човечен.

Петранка БОЖКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights