18.07.2024 | 13:22

ПРЕМИЕРНИТЕ ВЪРХОВЕ НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2024

Опера в Летния театър, замислена като празник, се случва като празник и през 2024 година. С XV издание на своя фестивал Държавна опера Варна събира отново изкуство и публика в щастливо съприкосновение. 20-те фестивални вечери, наситени с едно от друго по-интересни събития, включват модулите опера, оперета, балет, мюзикъл и концерт с четири оперни, две балетни премиери и една мюзикълна премиера. 

Началния тон задаoe първата Оперна гала, на 15 юни с музика на Джакомо Пучини и Рихард Щраус, по повод техни годишнини, под палката на маестро Григор Паликаров. Звездата на вечерта бе великолепната Александрина Пендачанска, в компанията на варненските солисти – изгряващото сопрано Александрина Михайлова, дебютирала вече и в Миланската скала, тенора Валерий Георгиев и баритона Иво Йорданов.

Със специална селекция фестивалът отбелязва 100-годишнината от смъртта на безсмъртния Джакомо Пучини. Пучиниева музика звучи, освен в споменатата Оперна гала, и в премиерата на Триптиха с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“ (26.06). Продукцията на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, удостоен неотдавна от фондация „Пучини“ със званието „Посланик на изкуството на Пучини“. Спектакълът се реализира в колаборация с Националната опера и балет на Албания, в режисьорска адаптация на Ада Гура. 

Якопо Сипари ди Пескасероли застава на диригентския пулт и на Пучиниевия шедьовър „Бохеми“ (06.07), в главната роля с оперната прима Красимира Стоянова, чиято вокална техника критиците определят като съвършена. Един месец по-късно, също в ролята на Мими от „Бохеми“, под диригентската палка на Кръстин Настев, излиза и блестящата Соня Йончева, която наред с триумфа си по световните сцени, не се уморява да поднася красиви жестове и на своите сънародници.

За Опера в Летния театър Соня Йончева ще се превъплъти и в любимата си Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“ (10.08), дир. Найден Тодоров, реж. Нина Найденова.

В този контекст е важно да се добави, че за проекта, с който Варненската опера почита гения Пучини в годината на Пучини, директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова получи първия медал „Пучини“, с който Центърът за изкуства „Антиноо“ в Рим удостоява творци, допринесли за популяризирането на творчеството на великия композитор. 

Две нови заглавия очакват почитателите на балетното изкуство. В премиерния за България балет „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ (19.06) главният балетмайстор на Варненската опера Сергей Бобров възражда забравения за повече от век балет на Цезар Пуни и Жул Перо с ярка хореографска възстановка. Създаден по действителен случай, описан в един от романите на Е. Т. А. Хофман, балетът пресъздава любовта между художник и неговата похитителка. „Бандитското“ романтично приключение, в което с амбиция се включват 60 балетни артисти, пушки и троен финал, непременно ще допадне на публиката. 

Не по-малко интерес събужда и балетният спектакъл в неокласически стил „Една нощ в Ню Йорк“ (17.08), за който хореографката Сабрина Боско черпи вдъхновение от XX век и Франк Синатра.

Хитовият мюзикъл „Дух“ (17.07) по едноименния холивудски филм е премиера за България. В съвременния прочит с въздействаща визия на реж. Сребрина Соколова и дир. Страцимир Павлов съпреживяваме красивата история на влюбените Сам и Моли, които остават свързани и след смъртта на Сам чрез медиума Ода Мей Браун, в ролята с неподражаемата Милица Гладнишка. 

Следващата премиера е на операта „Самсон и Далила“ (27.07) от Камий Сен-Санс, една от трите най-популярни опери от френски композитори. В партньорство с Националната опера и балет на Албания, своята интерпретация на библейската история за силата на Самсон и красотата на Далила поднасят дир. Григор Паликаров и реж. Ада Гура, поканили за централната роля на изкусителката изтъкнатото мецосопрано от Албания Викена Каменица. 

Не бива да се пропуска и операта „Летящият холандец“ (11.07) от Рихард Вагнер, дело на маестро Светослав Борисов и именитата режисьорка Вера Немирова, поставяла оперите на Вагнер в най-добрите световни театри. С всеотдайност и висок професионализъм в главните роли се превъплъщават наследникът на големите български баси Деян Вачков – Холандеца и прекрасното украинско сопрано София Солови – Сента.

С приповдигнато настроение идва „Чудният свят на оперетата“ (20.07), зад който стоят маестро Найден Тодоров, реж. Александър Мутафчийски и целият въодушевен ансамбъл от оперни  и хорови артисти на Варненската опера.

В cross over концертите песните на легендите Pink Floyd (22.08) и Queen (27.08) звучат в съпровод на симфоничен оркестър, под диригентската палка на италианските майстори в този хибриден жанр Бенедето Монтебело и Роберто Молинели 

Финалната удивителна на вълнуващия XV фестивален сезон на Опера в Летния театър поставя заключителната оперна гала (30.08), в която за пръв път Варна приветства поредната българска певица, предизвикала възторга на оперните ценители по света – мецосопраното Светлина Стоянова. 

Виолета Тончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights