23.07.2024 | 15:42

Приключи второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ SARA-NORA PRIMA INTERNATIONAL BALLET COMPETITION

Снимки: Държавна опера - Бургас

Тази вечер в залата на Държавна Опера Бургас приключи второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ SARA-NORA PRIMA INTERNATIONAL BALLET COMPETITION, като всеобщото мнение – и на специалисти, и на официални лица, и на по-широката публика бе, че с всяка изминала година конкурсът надгражда добрите постижения и ги превръща в устойчива традиция, съобщават от Държавна опера Бургас.
В конкурсната програма, която продължи 4 дни в 3 възрастови групи, и съпътстващата Международна балетна академия SARA-NORA MASTER International BALLET ACADEMY, взеха участие над 140 млади балетисти от държави на няколко континента.


Престижното международно жури бе особено затруднено в избора на призьори в конкурсната програма – поради високото изпълнителско ниво на участниците – и като техническа подготовка, и като мотивация за участие в международен форум на подобно ниво, и като сценично присъствие и психологическо самообладание.
Освен отличените с парични възнаграждения от впечатляващия награден фонд, осигурен от Министерство на културата, със съдействието на Община Бургас, някои участници получиха и договори с културни институти, възможност за гастрол и специализация.
Сред официалните лица на церемонията по награждаването на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ и галаконцерта на лауреатите бяха: г-жа Джи И Чо, временен ръководител на мисията на Република Корея, г-н Найден Тодоров, министър на културата в служебния кабинет на Република България Найден Тодоров Nayden Todorov / Найден Тодоров/, г-жа Джи И Чо, временен ръководител на мисията на Република Корея, г-н Димитър Николов – кмет на Община Бургас, генералният директор на БТА / Bulgarian News Agency – г-н Кирил Вълчев, г-жа Елиянка Михайлова – директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерство на културата, г‐жа Диана Саватева Diana Savateva- зам.‐кмет с ресор „Култура и вероизповедания“, г‐н Михаил Ненов Mihail Borislavov Nenov, зам.‐кмет с ресор „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“, доц. д-р Александър Текелиев – директор на Държавна опера – Бургас, представители на местната общинска администрация и други официални лица.
На церемонията по награждаване – на сцената присъстваха членовете на многоуважаемото международно жури:


примабалерината, хореограф, артистичен директор, автор на академични статии в областта на балета – професор Сеон Хии Джанг – Република Корея; премиер солистът на Щатс опера Берлин, бивш директор на балета в Загреб и понастоящем съветник на министъра на културата на република Хърватия – Леонард Яковина, примабалерина и репетитор на Софийската опера и балет, преподавател НМА и хореограф – професор Маша Илиева – България, артистичният ръководител на балета на Истанбулсата опера, прима балерина в Истанбул, а също и на Фландърския балет в Кралство Белгия – Айшем Сюнал-Турция, примиер солистът и репетитор на Софийската опера и балет, преподавател в НАТФИЗ-София–Никола Хаджитанев – България, артистичният директор на балета в Стара Загора, прима балерина на Софийската опера и балет, хореограф и преподавател – Силвия Томова – България, примабалерина и директор на балета в Националния театър на Белград Ана Павлович-Сърбия, примабалерината и художествен ръководител на балета в Софийската опера и балет – Марта Петкова-България, премиер солистът на Синсинати и Джофри Балет, хореограф и педагог – Огулджан Борова – САЩ, и, разбира се, председателят на международното жури, примабалерината и най-дългогодишния директор на балета в Софийската опера – Сара-Нора Кръстева.
„Балетът е изкуство без думи – организаторите на конкурса Евгения Трофимчук и Сара-Нова Кръстева се придържат към това правило и се надяват да оцените труда им по делата и по стореното в името на успеха на бъдещото поколение балетни звезди. Моля за вашите аплодисменти за тях още веднъж. А стореното е много и ще се убедите в това само след минути“, каза водещият Георги Любенов и покани официалните лица на сцената – за обръщения, поздрави към участниците в престижния балетен форум и връчване на наградите.
Бяха раздадени следнитте допълнителни награди:
Дениз Дерелиоглу, Турция, срочен договор за Държавна опера Стара Загора. Наградата ще връчи Силвия Томова, а също и награда на името на примабалерината Маша Илиева – 500лв..;
Андреа Генова и Анна Гичева – участие в спектакъл на Софийската опера и балет. – Марта Петкова връчи наградата;


Джонг У-Мун и Со Йон Хонг – получиха гастрол в централна партия в представление на Софийската опера и балет.
Балетни костюми от партньорите на конкурс „Гришко България” получиха Никол Тошева и Ясмина Арсова.
Радост Брайкова, и Ясмина Арсова получиха право на двуседмичен стаж в Държавна опера и балет Белград, Ана Павловичще връчи отличията.
Християн и Анна Гичеви, Рада Николова и Стефани Николова, получиха като награда участие в спектакъл на Държавна опера Стара Загора – наградата връчи Силвия Томова;
Шиничиро Ебе получи участие в Гала концерт в Национален театър на Солун. Наградата връчи Костас Кафантарис.
Покана да проведе Мастер класове в София, Солун и Белград организирани от Балкански Алианс. Наградата връчи Евгения Трофимчук.
Награди на Джофри балет – скулър шип за тренировъчната програма на балета в Чикаго връчи Огулджан Борова.
Получават ги Християн Гичев и Анна Гичева.
Джонг У-Мун също получава награда от Джофри Балет.
За първи път е учредена Награда за съвременна хореография. Оперната прима Силвана Пръвчева осигурява 500 лв. Наградата е за Ангелина Гаврилова за хореография. Сара-Нора Кръстева връчи тази нова награда.
И специална награда на община Бургас, връчена от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Тя е за най-добър участник, който е бургаски възпитаник – Иванина Иванова. Наградата на Град Бургас е 1000 лв.
Международното жури на Конкурса „Сара-Нора Прима” присъжда следните награди.
ГРУПА А – участници между 9 и 12 години.
Отличията връчи Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.
Трета награда момичета – Доника Маноилова- България
Втора награда момичета- Александра Янева-България
Първа награда момичета- Магдалена Златева-България


Наградените в тази категория получават като награда гастрол в спектакъл на балетна школа „Маша Илиева” на сцената на Софийска опера. . Също така получават: стипендия за обучение в Балетно училище Кафантарис – Солун. Благодарим на Директора Константинос Кафантарис.
Група В – от 13 до 16 годишна възраст. Наградите връчи председателят на Международна балетна асоциация „САРА-НОРА ПРИМА“, инициаторът на конкурса – Евгения Трофимчук.
Трета награда девойки -1000лв.- Лора Илова-България (диплом и плакет. Тя получи и възможност за двуседмичен стаж в Държавна опера –Белград. Наградата е осигурена от Ана Павлович, член на журито.)
Трета награда юноши -1000лв.- Християн Гичев-България (диплом и плакет/.
Втора награда девойки -1500лв. – Риана Милотинова-България (диплом, плакет, двуседмичен стаж в Държавна опера –Белград, осигурена от Ана Павлович).
Втора награда юноши не се присъжда
Първа награда девойки – 2000 лв. – Анна Гичева- България (диплом, плакет, и награда на името на прима-балерината Милена Симеонова – 1000 лв., както и картина, която ще връчи Владислав Симеонов, дарител на конкурса.)
Първа награда юноши не се присъжда
Група С – участници между 17 и 26 години. Наградите връчиха директорът на Държавна опера – Бургас доц. Алекснадър Текелиев, Сара-Нора Кръстева и Евгения Трофимчук.
Трета награда жени – 2000 лв.- Сонг-Мин Ким, Република Корея, журито присъди още една трета награда на Ю-Джин Хан република Корея;
Трета награда мъже -2000 лв.- Мин-Су Ха, Република Корея и Анхел Хиралдес Варела -Испания.
Втора награда жени – 3000 лв.- Анастасия Попова – България
Втора награда мъже – 3000 лв. – Шиничиро Ебе – Япония.
Първа награда жени – 5000 лв. – Со-Йон Хонг, Република Корея (диплом, плакет, гастрол в Софийска опера и балет – връчени от Марта Петкова. Наградената ще открие Третият Международен конкурс „Сара Нора Прима” догодина с цял спектакъл на сцената в Бургас.
Първа награда мъже -5000 лв. – Со-Джун Ким, Република Корея (диплом, плакет, гастрол в Държавна опера и балет Стара Загора – наградата връчи Силвия Томова).
За първи път на Конкурса се присъжда и
Гранд при- на стойност 10 000 лв. – за Джонг-У Мун от Република Корея (диплом, плакет, гастрол в Софийска опера и балет, награда от Джофри Балет – Чикаго. Награденият ще открие Третият Международен конкурс „Сара Нора Прима” догодина с цял спектакъл на сцената в Бургас. Наградата беше връчена от министър Найден Тодоров.
След официалната част и галаконцерта от организаторите от International Ballet Association SARA – NORA PRIMA бе осигурен изискан коктейл във фоайето на Операта.
На добър час на третото издание на конкурса „Сара-Нора Прима“ през идната 2025 година!
Снимки: Държавна опера – Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights