22.07.2024 | 7:54

Приключи 31-то издание на Международния театрален фестивал в Сибиу

Сибиу, снимка: pixabay

Вчера приключи 31-ото издание на Международния театрален фестивал в Сибиу, един от най-големите и важни фестивали за театрално и сценично изкуство в света. Тази година FITS предложи на публиката над 830 събития, в които участваха над 5000 артисти от 82 страни. Темата на изданието беше „Приятелство“, съобщава RFI România.
Това беше издание, което събра приятели на фестивала от цял свят и им даде възможност да се срещнат отново с изкуството на най-високо ниво. През 10-те дни на фестивала пред публиката излязоха личности като Джон Малкович, Тим Робинс, Изабел Аджани, Пипо Делбоно, Ян Фабр, Нийл ЛаБют, Ан Тереза де Кеерсмакер, Лукаш Тварковски, Рафаела Караско, Ерве Куби или Давид Гутиерес.
Последният ден на FITS 2024
Последният ден на FITS завърши с две специални събития. Закриващата гала на Международния театрален фестивал в Сибиу се състоя в неделя вечерта в музея „Астра“ в Сибиу, Националният камерен хор „Мадригал – Марин Константин“ постави спектакъла „Ритуали“, концептуално шоу, изградено около универсални ритуали. Режисиран от Емил Пантелимон и под диригентската палка на диригентката Анна Унгуряну, хор „Мадригал“ предложи изключителна артистична почерпка на присъстващите в района на езерото на музейния комплекс „Астра“. Спектакълът е създаден специално за тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Сибиу, и се състоя след залез слънце, на брега на езерото Думбрава. След концерта на хор „Мадригал“ в музейното пространство до след полунощ бяха поставени множество сцени, посветени на ритуалите. Районът около езерото се е превърнал в голяма артистична вселена, където публиката е станала свидетел на видео мапинг прожекции в гората, като в същото време е в постоянен диалог с артистите.
Второто специално събитие, което закри FITS 2024, беше шоуто с дронове, съчетано с еко фойерверките и музикалното шоу, на Театралния площад. В сравнение с миналата година, тазгодишното шоу продължи по-дълго, около 15 минути, и в него участваха 280 леки дрона, които направиха истинско шоу в небето на Сибиу, под развълнуваните очи на хиляди зрители, събрали се в центъра на града.
Също в края на фестивала хиляди хора се насладиха на концерта на живо на Gypsy Folie на Големия площад. Страховитият македонски духов оркестър изненада Запада през 1997 г. с албума L’Orient est rouge. Характерният бурен стил на групата става изключително популярен след това: мощната им ритъм секция от барабани плюс четири хита, изпълнените с патос солисти и фънк елементите на музиката канят всякакъв тип публика да танцува. Ориенталските духови оркестри са специалитет на ромите в целия балкански регион, от Сърбия до Македония.
Не на последно място, последният ден на FITS 2024 донесе множество театрални, музикални, танцови и циркови представления на публиката. Във Фабрика за култура – УниКредит бе изпълнен „Синът“ от Флориан Зелер, режисиран от Кристи Джунку от театър „Тома Карагю“ в Плоещ. Никола е млад мъж, който преминава през труден момент. След развода на родителите си той остава на грижите на майка си Ан, докато баща му Пиер се е оженил повторно и има малко момченце от София, втората му съпруга. Неспособен да се адаптира към новата реалност, Никола се изолира от училището, приятелите и семейството си, а споменът за винаги усмихнатото дете, със заразителна радост, става все по-далечен. Възстановяването на емоционалния баланс на Никола се оказва по-трудно, отколкото двамата родители са очаквали, дори след като той се нанася в къщата на баща си.
Уличното шоу „Легендата за Хамелин“, възможна история на саксонците, донесе на обществеността събитие, разказано от много гласове с течение на времето. Предполага се, че първите саксонци са дошли в Трансилвания от Хамелин. Техният път е измислен от всички автори, очаровани от приказките, превръщайки се в един от най-мощните разкази за уязвимостта на човека към истината. Спектакълът е режисиран от Андрей и Андреа Гросу от Националния театър „Раду Станка“ в Сибиу и е игран в Евангелската църква в Турнишор.
Земя на мечтите. Носталгия по минало, което не сме живели. Или че съм забравил. Куратор на съвременно изкуство, бивша певица в младостта си, печели селекцията да представи Румъния на Венецианското биенале на изкуствата с пърформативната си инсталация, наречена „10 неща, които загубих на фестивала в Мамая“. През шестте месеца, прекарани във Венеция, 10 изпълнители, заключени в изложбата, преживяват реални или измислени спомени от историята на румънската поп музика, прекарани (или не) в Мамая, свързани с емблематични звезди, но най-вече с малки, неосъществени артистични съдби. Това означава спектакълът „10 неща, които загубих“ на фестивала в Мамая, постановка на Държавния театър в Констанца, от Габриел Санду, режисиран от Елена Морар и Габриел Санду. Шоуто получи номинация за наградата UNITER за дебют през 2024 г., Ramona Niculae и номинация на UNITER за наградата за най-добър актьор в поддържаща роля, Щефан Михай.
В театър „Гонг“ е изпълнена „Китът“ от Самуел Д. Хънтър, режисиран от Андрей Хуцулеак от театър „Метрополис“ в Букурещ. Чарли не е излизал от вкъщи от години. Нито дори да поздрави куриерите, които доставят храната му. Чарли е много болен. Това може да е последната седмица от живота му. Спектакълът „Китът“ ни превръща в свидетели на опита на един самотен човек да се примири със собствените си избори и най-вече да спечели прошката на тези, които обича. Шоуто получи номинация за най-добър актьор в главна роля на гала наградите UNITER 2024 – Сорин Мирон.
Също така в театър „Гонг“ е поставен спектакълът „Слуга на двама турски господари“ от Карло Голдони / Къванч Кълънч, режисиран от Мухамет Узунер. Класическата комедия на италианския писател Карло Голдони, най-изпълняваната класическа комедия в света от векове, сега е адаптирана от Къванч Кълънч в Истанбул от деветнадесети век, последния период на Османската империя. Адаптирайки текста, Kıvanç Kılınç намира местата и героите и създава ритъм, като използва римуван език. Мухамет Узунер поставя традициите на народния театър от две средиземноморски страни, които имат много прилики помежду си, като синтезира елементите на „Комедия дел’Арте“ и „Средна пиеса“.
FITS 2024 финалът
Стотиците театрални, съвременни танцови или циркови спектакли, изложби, инсталации на Платформата за визуални изкуства, специални конференции, Пърформанс стипендията, Докторантската изследователска платформа и Фестивала на театралните университети – заедно с Университета „Лучиан Блага“ в Сибиу, Терме Форум, както и всички останали събития, свързани с FITS, изпратиха силно послание за ПРИЯТЕЛСТВО заедно с партньорите на събитието, доброволци и организационния екип.
FITS 2024 цифри
В продължение на десет дни приятели на фестивала от цял свят гледаха предаванията в Сибиу, околностите на града и онлайн. Оценката за среднодневния брой на участниците е около 100 000 души.
В онлайн средата FITS също счупи нови рекорди. Уебсайтът на FITS имаше над 100 000 посетители през юни, а мобилното приложение надхвърли 10 000 посещения.
В социалните мрежи над 150 000 потребители са видели съобщенията и видеоклиповете в канала на FITS в Instagram, което е увеличение с 50% в сравнение с предишното издание, докато съобщенията във Facebook са били видени от над 500 000 румънци.
Десетте издания на FITS Talks, онлайн шоуто, модерирано от писателя Мариус Чиву, са събрали над 100 000 гледания досега.
Над 70 текста, написани от комуникационния екип на FITS, включително преписи от специалните конференции на FITS 2024, интервюта, както и много други статии, посветени на разделите на това издание на фестивала, са достъпни на blog.sibfest.ro, платформа, на която материалите ще продължат да бъдат публикувани през следващите седмици. FITS 2024 приключи, но историите му продължават да се разказват!
32-то издание на Международния фестивал в Сибиу ще се проведе между 20 и 29 юни 2025 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights