23.05.2024 | 5:16

Примабалерината Даниела Туртуманова-Стоянова с дебют в „Баядерка“, на 22 април в Бургас и на 24 април в Добрич

Снимки: Държавна опера Бургас

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика по музика на Минкус на 22 април от 19 часа в Операта
На 22 април, понеделник, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус ще представи оригинален и вълнуващ прочит на драматичната любовна история – постановка и режисура на Веса Тонова, дългогодишната примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог.
Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи – Цветанка Петкова-Стойнова. Асистент-балетмайстор е Галина Калчева, която е репетитор на балетната трупа към Бургаската опера, помощник-режисьор – Петър Тихолов. В пищната балетна постановка, която смайва с атрактивна сценография, eмоционален режисьорски прочит и грабващи сетивата хореографски решения, всички артисти ще разкажат една тъжна история за емоционалната дилема между повика на сърцето и дълга и всепобеждаващата сила на любовта, която е по-силна дори от неумолимостта на земния край. Драматизъм, разкъсваща ревност, съдбовна трагична любов – под знака на благослова на боговете, които свързват обречените една на друга души дори и в смъртта – разнопосочни и силни чувства и емоции ще бъдат предадени чрез средствата на балетното изкуство на 22 април в залата на Бургаската опера.
Дебют в ролята на танцьорката в индийски храм Никия прави Даниела Туртуманова-Стоянова, която отскоро е примабалерина на Държавна опера – Бургас и има в репертоара си главни роли в: „Лебедово езеро“ /Одета/ Одилия/, „Лешникотрошачката“ /Маша/, „Спящата красавица“ /Принцеса Аврора/, „Пепеляшка“, „Зле опазеното момиче“ /Лиза/, „Пахита“, „Червената шапчица“, „Куклената фея“ и др. Даниела Туртуманова-Стоянова направи своя блестящ дебют в образите на Одета/ Одилия в друга балетна класика – „Лебедово езеро“, през м. ноември 2023 г. в гр. Шумен, като последва изключително успешно национално турне с нейно участие, в партньорство с Теодор Цаков и Даниел Тичков, с които ще танцува и на спектакъла на „Баядерка“ в понеделник – в Разград, Добрич, Сливен, Благоевград, Хасково, Враца, Перник, Ботевград.
Премиер-балетистът Даниел Тичков влиза в образа на Солор, за чиято любов се борят Никия и Гамзати – ролята на дъщерята на влиятелния Раджа ще изпълни Яна Бердута, солист на балетния състав. Двамата балетисти бяха чудесен тандем в главните роли в „Лешникотрошачката“ – през м. декември 2023 г., както на сцената на Бургаската опера, така и на гастрола с балетната трупа в гр. Хасково.
В образите на Златния бог и Магадавея влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков, Франческо Русо ще бъде Великия брамин, Прислужница на Гамзати – София Ловджиева, Дугманта Раджа – Бранимир Недков. Трио сенки ще бъдат: Нанако Сато, Натали Иванова и Илина Константинова /Лая Рамон/. В атрактивния Индуски танц ще се представят Натали Иванова, Кирчо Желязков и Теодор Цаков. В Pas d’action участват: Илина Константинова, Нанако Сато, Лая Рамон, Рафаела-Мария Кюл, Кирил Филипов и Стоян Фъртунов. Приятели на Солор ще бъдат Кирил Филипов и Стоян Фъртунов. Баядерки в I картина: Натали Иванова, Анелия Иванова, Гергана Георгиева, Мина Ялъмова, Гергана Козарова, Александрина Арабска, Илина Константинова. Баядерки в VII  картина: Анелия Иванова, Полина Паша, Мина Ялъмова, Гергана Георгиева, Александрина Арабска, Гергана Козарова. В характерния Танц с шалчета във II картина ще участват:  Мина Ялъмова, Мария Габарова, Гергана Георгиева, Мила Василева, Полина Паша. Във Валса с папагали в III картина ще танцуват:  Гергана Георгиева, Анелия Иванова, Мария Габарова, Гергана Козарова, Бианка-Хелън Джованели, Александрина Арабска, Полина Паша, Мила Василева. Сенки в емблематичните за балетното изкуство сцени от отвъдното в „Баядерка“ ще бъдат: Нанако Сато, Илина Константинова, Натали Иванова, Ивана Фиалковска, Калина Неделчева, Елена Георгиева, Анелия Иванова,  Мария Габарова, Александрина Арабска, Мина Ялъмова, Гергана Георгиева, Гергана Козарова, Бианка-Хелън Джованели, Мила Василева, Полина Паша, Лая Рамон.
„Баядерка“ ще представи оригинален и вълнуващ прочит на красивата любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява Великия брамин, влюбен тайно в красивата танцьорка, и принцеса Гамзати, която е влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати, той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.
Постановката на Държавна опера – Бургас „Баядерка“ беше отличена с награда „Златна муза“ за постановка и режисура на церемонията на Сдружение „Асоциация на хореографите в България“, която се проведе в Зала I на НДК в Международния ден на балета – 29 април 2019 г.
На 24 април постановката на балетната феерия „Баядерка“ ще бъде представена и на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков“ – гр. Добрич. Публиката в красивия добруджански град бе очарована от представянето на артистите на Бургаската опера с друга класика – „Лебедово езеро“, през м. ноември 2023 г. и очаква с нетърпение гостуването на балетната трупа, която ще покаже отново своята висока класа.
Билети за „Баядерка“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo и Eventim. За Добрич билетите се продават на касата на Органова зала.

За солистите:

Даниела Туртуманова-Стоянова – в ролята на Никия
Даниела Пламенова Туртуманова-Стоянова e родена на 16.08.1995 г. в гр.  София. Възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство София. Висшето си образование завършва в „Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София – със степени „бакалавър“ и „магистър“, специалност „Балетна педагогика“. Дебютира в главна роля в балета „Лешникотрошачката“ още през 2014 г., когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едва от 2 месеца. През годините изиграва още редица други главни роли в балетите: „Спящата красавица“, “ Пепеляшка“, „Куклената фея“, „От табора до небето“, Приказни сезони“,  „Червената шапчица“, „Зле опазеното момиче“, Капан за птици“ и други. Ръководител е на „Балетна школа за принцеси“ – Бургас.
Носител е на много награди като изпълнител и педагог.
През м. ноември 2023 г. Даниела Туртуманова направи своя блестящ дебют в ролите на Одета/ Одилия в балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски. Примабалерина на балета към Държавна опера – Бургас от м. април 2024 г. 

Даниел Тичков, премиер балетист – в ролята на Солор:
Учил в „Национално училище за танцово изкуство – София” 2004-2013 г. Студент в „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив” (АМТИИ). Гастролира в Южна Кореа, Италия, Оман, Тунис, Холандия, Австрия, Германия, Швейцария, Босна и Херцеговина, Македония. Участия и награди:Второ отличие в младша възраст на ХV Национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” – Добрич 2012 год. Международен конкурс „Рози на Казакстан“ 2019, гр. Астана, Казакстан – 1-во място – класически танц. Участие в програмите на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” и стипендиант през 2012. Стипендията включва летни, интензивни, танцови курсове в Pacific Northwest Ballet School – Seattle. Участие в спектаклите в Младежки театър „Николай Бинев” – София с мюзикълът „Оливър Туист” от 2008 г. до 2012 г.Участие в постановките на Държавна опера – Русе, Държавна опера – Бургас, Държавна опера – Пловдив, Държавна опера -Стара Загора с балетните спектакли:„Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Ромео и Жулиета“,„Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, „Баядерка“.

Яна Бердута – в ролята на Гамзати
Яна Бердута е родена в Украйна, град Харков. През 2016 г. завършва „Харкоский висший колеж по изкуства“ със специалност класически балет и педагогика с преподавател Н. В. Силвестрова. От 2016 г. досега гастролира с украински, руски и европейски трупи със спектаклите „Лешникотрошачката“, където изпълнява ролята на Маша, а също и в спектаклите „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“. Взима първо място в украиснкия балетен кокурс „Чарiвна Ялта“. От 2017 г. Работи в Държавна опера – Бургас. Изпълнява солистични и ансамблови роли в спектаклите „Спящата красавица“, където дебютира като Фея Люляк и принцеса Флорина, „Лебедово езеро“, „Баядерка“ – с дебют в ролята на Гамзати, „Лешникотрошачката“ – Маша, „Ромео и Жулиета“, „Дон Кихот“ и др.

Теодор Цаков – в ролята на Златния бог и Магадавея 

Теодор Цаков е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство – гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница „Петър Илиев“ и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър.  През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс „Анастас Петров“ в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите „Лебедово Езеро“, „Спящата Красавица“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово Езеро“. Там дебютира и като хореограф със спектакъла „Странен Отряд“ Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера – Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера  – Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights