20.07.2024 | 12:34

Програмата на „Master of Art“ включва над 50 филма в 9 категории

Осмото издание на филмовия фестивал „Master of Art” ще бъде открито тази вечер с италианската продукция „Ботичели, Флоренция и Медичите“ (реж. Марко Пианиджани) едновременно в София (кино „Люмиер“), Пловдив, Варна и Стара Загора.

Лайтмотивът на тазгодишния фест е „Красотата ще спаси света“.

В програмата са включени над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите Архитектура, Дизайн и мода, Изобразително изкуство, Музика и танц, Литература, Фотография, Театър и кино, Съвременно изкуство и Изкуство и власт.

На 10 февруари, рождения ден на актрисата Татяна Лолова, от 20:00 ч. ще гледаме и българския документален филм „Пеещи артисти“ на режисьора Васил Стефанов. Това е последният творчески проект на актрисата, която щеше да навърши 89 години. Лентата показва популярни български изпълнители и актьори, сред които Орлин Горанов, Добрин Досев и Веселин Веселинов–Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев–Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро.

В рамките на фестивала ще бъдат представени три филма на документалната режисьорка Натали Давид. На 12 февруари режисьорката ще бъде специален гост в Дома на киното, където ще бъде и прожекцията на най-новия ѝ филм „Харалд Негели – драскачът от Цюрих“.

На 13 и 14 февруари в рамките на кинофестивала ще бъдат показани филмите „Името на тази фотографка е Леоноре Мау“ и „Гего“ в Гьоте-институт.

След всяка от прожекциите зрителите ще могат да зададат въпросите си към режисьорката в разговор на живо. Натали Давид е родена през 1963 г. в Руан. Тя е френска режисьорка, илюстраторка и фотографка.

В основните дни на фестивала предстоят още филмите „Чарли Чаплин: Геният на свободата“ (16 февруари), „Маестро Енио Мориконе”, реж. Джузепе Торнаторе (12 и 17 февруари), Fuoco sacro. В търсене на свещения огън на пеенето” (17 февруари), „Да танцуваш Пина“ (18 февруари), „Бунюел: Режисьор-сюрреалист“ (19 февруари), „Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди“ (23 февруари), „Името ми е Алфред Хичкок“ (24 февруари), „Геният на Джани Версаче” (25 февруари), „Труман и Тенеси: Интимен разговор“ (26 февруари), „Линч/Оз“ (26 февруари), „Марсел Марсо: Изкуството на тишината“ (28 февруари), „Артуро Мари: Фотографът на папите“ (1 март).

Вижте пълната програма на фестивала.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights