23.07.2024 | 15:11

Програма „Христо Ботев“ излъчва директно от Варна откриването на ММФ „Варненско лято“

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал „Варненско лято“ открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия „Вардар“, премиера на нова творба, написана специално за фестивала – „Увертюра във форма на надежда“ от белгийския композитор Патрик Дюър, Концерт за пиано във Фа от Джорд Гершуин и блестящата оркестрова сюита „Любовна магия“ от Мануел де Файя. Гостува великолепен солист в лицето на пианиста Саркис Балтаян, който от години работи и музицира в САЩ, изпълнявал Гершуин неведнъж пред американска публика, включително в Карнеги хол. Обединяващата роля в събитието е участието на Константин Илиевски, настоящ главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, който ще застане за първи път на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

Сред акцентите в програмата на 98-ото издание, което ще продължи повече от 3 месеца, са гостуванията на забележителния Австро-унгарски оркестър „Йозеф Хайдн“, ансамбъл „Сирба“ съставен от членове на Парижката национална филхармония, Камерния оркестър на Баварското радио със солист Адриан Йотикер и проектa“Винофония“ с френския интрерпетатор Жюлиен Жерне и сомелиер Марион Куше.

Международният научен симпозиум посветен на музиката на дунавските държави ще се проведе от 9 до 11 септември, воден от именития австрийски музиколог проф. д-р Хартмут Кронес, като от българска страна ще му партнира Петя Цветанова, доктор по музикознание, преподавател по история на музиката в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Бароковият модул, също се очертава да бъде интересен, като се очаква гостува на един от най-добрите италиански ансамбли за ренесансова и барокова музика – „ModoAntiquo“, ръководен от Франко Сардели – безспорен авторитет по отношение на музиката на Антонио Вивалди.

На фестивала ще се състои концерт, посветен на проф. Ифра Нийман, който има огромен принос като ментор на българската цигулкова школа. Концертът е красив проект, иницииран от Яна Бурова.

Закриването на фестивала е на 5 октомври със Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Георги Димитров.

Ето кои концерти ще имате възможност да слушате директно по програма „Христо Ботев“:

събота, 22 юни, от 20.30 часа

Официално откриване Драматичен театър Варна
Диригент: Константин Илиевски
Солист: Саркис Балтаян (пиано)
Програма:
• Панчо Владигеров – Рапсодия „Вардар“;
• Патрик Дюър – „Ouverture en forme d’Espérance“ оп. 43, световна премиера;
• Джордж Гершуин – Концерт във Фа;
• Мануел де Файя – „Любовна магия“ – оркестрова сюита.

четвъртък 27 юни, от 19 часа – Фестивален и конгресен център
Австро-унгарска филхармония „Йозеф Хайдн“
Диригент и солист: Филип Бернолд
Солисти: Павел Верников (цигулка), Светлана Макарова (цигулка)
Програма:
• Волфганг Амадеус Moцарт – Концерт за флейта и оркестър №2;
• Йозеф Хайдн – Симфония №45 „Прощална“ във фа диез минор;
• Гия Канчели – Ex Contrario за две цигулки и струнни, бас китара, keyboard и CD;
• Андрей Пушкарьов – Утюсов фантазия;
• Бела Барток – Румънски танци.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights