18.07.2024 | 15:16

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“, съобщава БНР.

„И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната – и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква. Целият склон се срива и ще трябва да се правят дренажи, едни много големи. Ще трябва да се вдига цялата църква, която тръгва надолу. Ще се оправи всичко, то е с проект. Това сме ние, които сме учили в тази семинария – доцент Павел Павлов, отец Емил от Етрополе, отец Пламен от Шумен, отец Владислав, отец Николай Петров, отец Николай Костадинов, всичките те се включват“, каза игуменът на манастира архимандрит Йоаникий.

Досега са ремонтирани само четири от дванайсетте покрива на манастирските сгради. Игуменът каза още, че свещениците, които не могат да работят, даряват средства. Манастирът е паметник на културата с национално значение и без съгласуване и проекти не може да се направи нищо. В момента това е трудно, защото няма редовно правителство, допълни игуменът.

Открита е и дарителска сметка за разчистване и укрепване на семинарската църква „Св. Климент Охридски“ в Черепиш. От две десетилетия храмът тъне в разруха, но миналата година беше подета инициатива за възстановяването му.

Даренията за възстановяването на храм „Св. Климент Охридски“ могат да бъдат направени на следната банкова сметка:
IBAN: BG14IORT80481016143303
BIC: IORTBGSF
Врачанска митрополия храм „Св. Климент Охридски“

На 29-ти март в Голяма зала на Военния клуб се проведе благотворителен концерт под надслов „С благодатната сила на песента“. На него певецът Васко Василев-Базилио отбеляза своя творчески юбилей- 40 години на сцената. Целият приход от концерта ще бъде дарен на Врачанска св. митрополия за възстановяването на семинарския храм св. Климент Охридски при гара Черепиш. В благородното мероприятие участва и част от хора на Семинарията, който под диригентството на архимандрит Мелетий изпълниха няколко песнопения. На концерта присъства и Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий, ректор на Семинарията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights