26.05.2024 | 1:48

Продължават разкопките на нос Чиракман в Каварна

Снимка: Исторически музей - Каварна

За осми сезон археолозите проучват нос Чиракман. Разкопките там започнаха в началото на месец октомври. И тази година екипът от специалисти, работещ на нос Чиракман, продължи разкриването и документирането на археологическите останки. За това съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. 

Екипът е ръководен от гл. ас. д-р Велислав Бонев от от Софийския университет „Св. Климент Охридски, а негови членове са гл. ас. д-р Калин Маджаров от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, д-р Никола Русев от Регионалния исторически музей – Русе, Виктор Василев от РИМ – Шумен, Константин Сталев и др. Работата е съсредоточена в сектор, в който през изминалите години са открити множество движими културни ценности от елинистическата епоха. Голямата дълбочина, на която се намира пластът от епохата на елинизма, изисква последователното проучване на всички по-късни напластявания и дори демонтиране на някои от градежите, каза още Пенко Георгиев. 

Продължава и работата по проучване вътрешността на разкритите през 2022 г. късноантични помещения, както и на множеството късносредновековни ями, които нарушават по-ранните културни пластове. На място бе доразкрит и документиран голям питос (хранилище), а също така и струпване на голям брой съдове, някои от които цялостно запазени. При работата са открити голям брой находки – стрели, предмети от бита, фрагменти от теракотени фигурки и др. Изненадващ е големият брой амфорни печати, открити при теренната работа. Последните са изключително важни за науката, защото са много добре датирани и позволяват да бъде прецизирана хронологията на обекта на нос Чиракман, разказа директорът на музея.

Разкопките на нос Чиракман се финансират от Министерството на културата и Община Каварна. Тази година се работи с увеличен брой работници, като са включени и хора от село Българево, за които е осигурен и допълнителен транспорт.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights