13.06.2024 | 12:59

Продължава експозицията в РИМ Добрич – „Добруджа в архива на Любен Бешков“ 

Снимки: Ангел Радилов

Изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков“ продължава да бъде експонирана в една от залите на Регионалния исторически музей в градския парк „Св. Георги“.

В експозицията е показана част от богатия архив на известния добрички юрист и краевед Любен Бешков. Проследява се неговия жизнен и творчески път до смъртта му през 2011 г.

Бешков е и създател на Общобългарския съюз „Добруджа”, който с течение на времето се превръща в едно от духовните средища на региона.  

Любен Бешков е написал 17 книги, като четири от тях, в които е съавтор. Важен аспект от създаденото от Любен Бешков през всички тези години е оформянето и създаването на т.нар. от него Добруджански архив, който съдържа около 2000 снимки, като повече от половината са автентични от епохата. Особено ценни като част от този архив са изследванията на Любен Бешков, свързани с оформянето на Библиографски справочник. 

Благодарение на дарителския жест на неговата внучка Мария и снаха му Йорданка, целият архив на краеведа, както и  личната му библиотека, са предоставени на Регионалния исторически музей–Добрич.

През 1999 г. Любен Бешков е удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич.

След като бъдат обработени, дарените снимки и документи ще могат  да бъдат  ползвани от граждани и специалисти, които се интересуват от историята Добруджа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights