25.04.2024 | 10:54

Продължава изложбата „Отраженията на кралица Мария в Двореца Котрочени“

Снимки: ДКИ Двореца Балчик

Продължава изложбата на Държавен културен институт – „Културен център “Двореца”, Балчик и Националният музей Котрочени в Букурещ, Румъния, озаглавена „Отраженията на кралица Мария в Двореца Котрочени“. Експозицията е подредена в зала “Тихото гнездо” до 15 юни, съобщават от културната институция.
Експозицията е посветена на 100-годишнината от създаването на Двореца в Балчик и представя на вниманието на посетителите възстановено културно-историческо наследство, а именно две стаи, които в момента вече не съществуват в оригиналния си вид. Това са Златният Салон и Сребърната Спалня.
Златният салон се е намирал на долния етаж в двореца Котрочени, етаж, посветен на официалната страна от живота на кралското семейство. Салонът е бил едновременно приемна и място за общуване на Принцеса Мария. Спалнята на Принцесата се намирала на горния етаж, етажът, предназначен за личния аспект от живота на кралскатаекспонати

картини изложба

фамилия.
Двете пространства са проектирани от кралица Мария в началото на 20 век и отразяват нейната творческа личност и страстта ѝ към интериорния дизайн.


Чрез своята смелост и оригиналност двете стаи контрастират на твърдия стил на Кралския дворец, внасяйки елемент на уникалност в двореца Котрочени. Но и двете творения са преустроени през следващите десетилетия, като холът е изгубен поради промените, настъпили по време на комунистическия период, а спалнята е изчезнала, когато кралица Мария решава да реконструира мястото си за почивка.
Проектът „Отраженията на кралица Мария в двореца Котрочени“ е опит да се възстанови част от изгубеното вече минало. Преплитайки исторически изследвания с постиженията на съвременните дигитални технологии, двете пространства, толкова важни за личната и артистична еволюция на бъдещия суверен на Велика Румъния, са върнати на вниманието на специализираната и широка публика по оригинален начин.
Можете да посетите изложбата, разположена на втория етаж в Музея („Тихият кът“)до 15 юни 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights