21.04.2024 | 20:43

Продължителни аплодисмети за Божидара Кузманова и БКО Добрич (видео)

Снимка: Ангел Радилов

Стотици почитатели на класическата музика се насладиха тази вечер в Концертна зала „Добрич“ на изпълнението на БКО Добрич с гост солист, известната цигуларка Божидара Кузманова. Концертът премина под виртуозното дирижиране на  маестро Арто Чифчиян.

Бяха изпълнени шедьоври от творчеството на Бах, Хайдн, Веберн. Божидара Кузманова – позната на публиката по цял свят с нейния стил, създал ѝ име на един от най – чувствените родни цигулари. Изпълненията й се определят от критиците като „изразителни и страстни, с разум, но и с чувства“. През последните 10 години тя преподава в клас по цигулка в Баховото музикалното училище във Виена, а от май 2017 г. заема длъжност и във Виенската музикална академия. Изпитва истинска страст към различните старинни и безценни инструменти, на които свири /повече от 15 различни цигулки на „Страдивари“ и 7 на „Гуарнери дел Джезу“/. В момента свири на цигулка „Девюст“.

Божидара Кузманова започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в София. По-късно завършва обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Гюнтер Пихлер. Печели много национални и международни конкурси за цигулари в Европа и САЩ. Божидара Кузманова е свирила като солист с много различни оркестри, като Бранденбургските симфоници, Симфоничен оркестър на радио Прага, Симфоничен оркестър на Монтевидео, Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Филхармония „Бохуслав Мартину“, Бахови солисти – Виена, Котман Стринг Плейърз – Франкфурт, Нов симфоничен оркестър на Базел и др. Редовно изнася концерти и преподава в различни майсторски класове в Европа, Северна Африка, САЩ, Азия и Австралия. В дискографията й има повече от 15 компактдиска, записани за различни компании в САЩ, България и Австрия. Последният й компактдиск с Трио за валдхорна и цигулкови сонати от Брамс е удостоен с наградата „Пастичо“ на Австрийското националното радио OE1. На Кузманова са посветени творби от множество съвременни композитори.

В програмата:

Йохан Себастиан Бах / 1685 – 1750 / – Пасакалия

Йохан Себастиан Бах – Концерт за цигулка и струнен оркестър № 2, Ми-мажор

Франц Йозеф Хайдн / 1732 – 1809 / – Концерт за цигулка и струнен оркестър №1, До-мажор

Антон Веберн / 1883 – 1945 / – Адажио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights