29.02.2024 | 17:33

Произведения на десетки автори ще бъдат показани в „Малки графични форми“ 2023

Снимка: СБХ

Произведения на десетки съвременни автори ще бъдат показани в рамките на форума „Малки графични форми“ 2023. Инициативата е на секция „Графика и илюстрация“ към Съюза на българските художници (СБХ). Експозицията ще бъде открита на 19 декември и ще продължи до 31 декември в галерия „Ко-оп“, съобщават от СБХ.

Провеждана винаги в края на годината, инициативата на секция „Графика и илюстрация“ към СБХ ни подсеща, че малкоформатната графика е изключително подходящ подарък и уникална възможност да внесем в домовете си стойностни художествени произведения. За четвърти пореден път домакин на събитието е галерия КО-ОП, София.

През своя специфичен фокус, изложбата очертава многолика панорама от посоки и тенденции в съвременното българско графично изкуство. Тази година в нея участват

66 автори със 138 произведения.

Като платформа, събираща работи на автори от цялата страна и от различни творчески поколения, изложбата е от малкото изяви, отворени и за най-младите – студенти и ученици от художествени учебни заведения.

Ценители и зрители имат шанса да се убедят в многообразието на артистичните превъплъщения и находки, както и в богатството  от класически и екпериментални графични способи за печат: офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат, литография, сериграфия, ризо и дигитален печат.

Форумът показва колко многолико е съвременното българско графично изкуство; очертава посоки и тенденции, стилови и художествено-естетически търсения и демонстрира убедително артистичните превъплъщения и богатите възможности на различните графичниспособи за печат – от класическите: офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат и литография, до най-новите дигитални технологии.

При откриването ще бъдат обявени и тазгодишните награди, които СБХ връчва в чест на една от ярките фигури в българската графика – Стефан Марков (1940 – 2000), както и другата традиционна награда – тази на „Директа“, представител на хартиите „Фабриано“.

А К Ц И Я !

По време на изложбата ще бъде проведена акция на графични произведения. Това е възможност, насочена към ценителите, които ще могат да се сдобият с графично произведение на атрактивната цена от 50 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights