16.06.2024 | 16:23

Проф. Вили Лилков представя свое изследване за атентата в храм „Св. Неделя“

Проф. Вили Лилков представя изследването си „Атентатът в храм „Св. Неделя“ и пътят към злодеянието на БКП“ на 29 май в Централния дом на архитекта. Това съобщават издателите от „Сиела“.

По думите им книгата е базирана на архивни документи и спомени. Цитирани са самопризнания на Цола Драгойчева – политик от Българската комунистическа партия (БКП), разгледани са документи и свидетелства на съвременниците, както и материалите от съдебното дело „Фридман – Задгорски – Коев – Грънчаров – Петрини – Косовски и други“, което се води през месец май 1925 г. 

„В изследването си проф. Лилков проследява връзките на БКП с Коминтерна в периода 1919–1925 г., когато българските комунисти се въоръжават и подготвят Септемврийския метеж, шпионират в полза на Съветска Русия, организират терористични акции и убийства и създават разбойнически чети заедно с дружбаши, анархисти и криминални престъпници“, посочват издателите.

„Атентатът в храм „Св. Неделя“ поставя акцент още върху Пане Бичев – главен инспектор в „Обществена безопасност“ в полицията на Царство България, който е начело в битката с болшевизма в онези години. Неговата книга „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“ изчезва заедно с автора си през 1944 г., а сега излиза отново в това издание.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Дългогодишен ръководител е на катедра „Физика“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник-председател е на Столичен общински съвет (в периода 1999–2014 и от 2023 досега), народен представител в 43-тото Народно събрание (2014–2017). Автор е на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“ (в съавторство с разследващия журналист Христо Христов), „Доблест и наказание“, „Стопанските абсурди на българския комунизъм“ и „Наши хора“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights