23.05.2024 | 5:46

Проф. д-р Сабин Леви във втората вечер от Дните на органовата музика в Добрич (видео)

проф. д-р Сабин Леви

Във втората вечер от Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Концертна зала „Добрич“ органов рецитал изнесе проф. д-р Сабин Леви.
Той е активен концертен органист, клавесинист, композитор, карилонер¹, преподавател, автор, съавтор и редактор на академични публикации и книги. Изнася концерти и лекции в България, Германия, Сърбия, Унгария, Франция, Италия, Норвегия, Австрия, Израел, Англия, САЩ. Има издадени книги: Полифония: Свободен стил. Практическо ръководство за писане на ричеркар, инвенция и фуга. София, 2022.; Технически и творчески предизвикателства при писане на сложна фуга. София, 2019.; Полифоничният език на Артур Онегер. София, 2015. ;Bulgarian Jewish Musicians. София, 2012.; Sofia Central Synagogue and its Music Tradition (на английски и български), София, 2009.; Organ Culture in Israel and Palestine, 2005. Издател и редактор на Музика за орган от български композитори в 15 тома, СБК. Превод и публикация на български на част от Gradus ad Parnassum на Й. Й. Фукс. Превод и публикация на български на Контрапункт. Полифоничният вокален език на 16-ти век на Кнуд Йепезен. Издател и музикален редактор на второто издание на Полифония на проф. Асен Карастоянов. Издател и музикален редактор на второто издание на Задачник по хармония, полифония и оркестрация на проф. Асен Карастоянов. Издател и редактор на Хорова музика на еврейски теми на Николай Кауфман. Издател и популяризатор на Музика за соло цигулка на Леон Суружон, заедно с проф. Йосиф Радионов. Има издадени седем соло диска. Основател и администратор на Независим музикологичен портал:musicology-bg.com.
Проф. д-р Сабин Леви е преподавател по полифония и орган в НМА „Панчо Владигеров“.
Той е гостувал в Добрич през 2019 и 2021 г. и нашата публика го помни с нестандартната му покана към част от зрителите да седнат до него докато свири.
Карилонер е изпълнител, който свири на карилон. Това са камбани, чиито езичета са свързани посредством метални въжета със специална конзола – клавиатура с перманентно захваната към нея педалиера. Свири се с кутретата на ръцете, свити в хлабав юмрук. Необходима е координация между ръце и крака, както и педална техника, т.е. близка до техниката на органиста.
В програмата:
Никола да Грини (ок. 1672-1703) – Откъси от «Органова Меса»
Trio en Dialogue
Dialogue
Rêcit de Tierce pour le Benedictus
Dialogue de Flûtes pour L’Еlevation
Plein Jeu (Ite Missa est)
Йохан Себастиан Бах (1685-1750) – Хорален прелюд:
Dies sind die heil’gen zehn Gebot’ BWV 635
Триосоната IV BWV 528
Adagio – Vivace
Andante
Un poco Allegro

Хорални прелюдии:
Puer natus in Bethlehem BWV 603
Gelobet sei’st du, Jesu Christ BWV 604
Jesu, meine Freude BWV 610
Das alte Jahr vergangen ist BWV 614
Liebster Jesu, wir sind hier BWV 633

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights