24.04.2024 | 15:49

Проф. Николай Овчаров прави археологически открития в австралийската джунгла

Професор Николай Овчаров прави археологически открития в австралийската джунгла Снимка: Н. Овчаров, личен архив

Проф. Николай Овчаров прави археологически открития в австралийската джунгла. Това съобщи на БТА ученият, който вече седмица продължава подготвяно от години пътешествие в Австралия и Нова Зеландия.

В момента ученият е на южния бряг на Австралия, където очаква излизането на пингвините.

„Буквално прелитаме над най-малкия континент – от Сидни към Мелбърн на юг, а после на север – към Кернс. Да припомня, че на север тук значи към тропическите ширини, към екватора. Така се озоваваме в джунглата край Кернс, само на  800 км от Нова Гвинея. И неочаквано сред гъстите лиани, спускащи си от палми и евкалиптови дървета, събирам останките на военен самолет от Втората световна война. Точно като в американските филми за кървавите схватки с японците по тихоокеанските острови. И наистина това е C 23 Douglas, който е летял тук през 1942 г. по време на ожесточените бомбардировки от японците на австралийския град Дарвин, наречен втори Пърл Харбър. Наистина гледката на катастрофиралия сред джунглата самолет е уникална. Но се оказва, че това не е точно така. Всъщност пред мен е прочутият „Джеронимо“, разказва проф. Овчаров.

По думите му този ветеран от войната взема през 1984 г. участие в хитовата лента „Небесни пирати“ и е „катастрофиран“ край Великия бариерен риф по крайбрежието на Австралия. „Но без съмнение гледката е велика и напомня за ужасите на тихоокеанската война. А моят път продължава – първо към Улуру, или Червената скала, най-голямото светилище на аборигените в Австралия, а после – при маорите в Нова Зеландия“, допълва Овчаров.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights