26.05.2024 | 3:23

Публиката в Концертхаус – Виена посрещна с овации Софийската филхармония и Найден Тодоров

Софийската филхармония и Найден Тодоров в Концертхаус - Виена

Есенното турне на оркестъра продължи успешно и в три града на Германия

След триумфалните гастроли на Софийска филхармония под палката на маестро Найден Тодоров в Златната зала на Музикферайн през 2019 и 2022 година, реномираният оркестър имаше своята поредна успешна изява в австрийската столица. На 5 ноември 2023 г. Националният филхармоничен оркестър направи забележителен дебют в Голямата зала на Концертхаус – една от най-престижните световни сцени за класическа музика. 

Диригентът Найден Тодоров беше подбрал в програмата на вечерта Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор от Лудвиг ван Бетовен и емблематичната  Симфония №9 в ми минор “Из новия свят“ на Антонин Дворжак. Като солист на един от шедъоврите в цигулковия репертоар, включен в първата част, се изяви талантливият млад инструменталист Елиас Давид Монкадо, стипендиант на фондацията за подкрепа на млади таланти “Ан-Софи Мутер“. Елиас Давид Монкадо солира на Софийска филхармония в Цигулковия концерт от Бетовен и по време на гастрола на оркестъра в три града на Германия на 7, 8 и 9 ноември.  

Престижната изява на Софийска филхармония в Голямата зала на Концертхаус беше в рамките на “Jeunesse“ – водеща музикална организация в Австрия и част от глобална музикална мрежа, която се ангажира активно с млада публика, с музикално-образователни програми и с подкрепа на млади талантливи артисти,  като им предоставя възможност за изява на реномирани сцени съвместно с изтъкнати музиканти и ансамбли. Всеки сезон “Jeunesse“ – Австрия предлага над 500 концерта с широкообхватна програма и високо професионално ниво в цялата страна. Началото на този забележителен проект в Австрия е през 1949 г. с идеята след катастрофата, причинена от Втората световна война, младите хора отново да осъзнаят, че музиката е едно от големите богатства на човечеството. 

В препълнената зала за концерта на 5 ноември в рамките на “Jeunesse“ имаше много млади посетители, а цялата публика възторжено аплодира изпълнението на Софийска филхармония и младия цигулар Елиас Давид Монкадо. След края на концерта Кристиан Май от импресарска агенция “Мелос“ сподели: “Концертът беше прекрасен! Виенската публика вече познава и цени Софийска филхармония! Това пролича и от продажбата на билети – залата беше пълна и то само година и половина след последното гостуване на този оркестър тук. Слушателите бяха очаровани! Наистина голям успех!“

Сред публиката в Концертхаус присъстваха представители на българската общност в Австрия, на посолството на Република България във Виена, на Българския културен институт “Дом Витгенщайн“, както и изявени български музиканти. За ефира на предаването “ Алегро Виваче“ своя възторг след концерта изразиха световно признатата кларинетистка Деница Лафчиева и пианистката с утвърдена международна кариера Дора Делийска, кояго е позната и ценена на виенска сцена. На 19 и 20 октомври тя изнесе в две поредни вечери клавирни рецитали в зала “Шуберт“ на Концертхаус, които бяха напълно разпродадени и преминаха при огромен успех. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights