23.02.2024 | 6:25

Публиката в Скопие дълго аплодира концерта, дирижиран от Емил Табаков във Филхармонията на Северна Македония

Снимка: Маринела Величкова, БТА

Продължителни аплодисменти предизвика концертът „Чистота“, дирижиран от маестро Емил Табаков в залата на Филхармонията в Скопие.

В програмата бяха включени премиерното изпълнение на концерт за маримба, вибрафон и тъпан от Емил Табаков със солист българската перкусионистка Татяна Колева и симфония № 2 в ре мажор от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на филхармоничния оркестър на Северна Македония.

Татяна Колева е призната от критиката за виртуозен и новаторски перкусионист. Тя е изпълнила досега над сто произведения, написани специално за нея като солист и за нейни проекти с по-големи музикални оркестри. Тя е родена във Варна, а в момента живее в Нидерландия, където съчетава интензивния си концертен график с преподавателска работа в консерваторията в Грьонинген. Татяна Колева се изявява като солист на най-значимите музикални сцени в Европа, САЩ, Канада, Япония, Бразилия, Йордания, Мексико, където свири с водещи оркестри и диригенти.

Репертоарът на Емил Табаков, който не за пръв път дирижира в Скопие, включва оперни и музикални произведения от всички музикални епохи. Осъществява записи за „Балкантон“, „Мега мюзик“ и „Гега ню“ (България), „Елан“ (САЩ), „Капричио Делта“ (Германия),  „Пентагон“ (Нидерландия), EMI, Naxos.

Автор е на десет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за различни звукозаписни компании. Отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция.

Емил Табаков е „Мъж на годината“ на Международния биографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти за 2012 г. според центъра.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights