25.04.2024 | 15:07

Първият Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото” започва в Павел баня

С представлението „Роднини” на Хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов” утре в Павел баня ще бъде открит първият Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото”. Това съобщи за БТА кметът на общината Иса Бесоолу. 

Спектакълът ще се състои на сцената на местното Народно читалище „Напред – 1903“, а на сцената ще се качат актьорите Николай Урумов, Николета Малчева, Изабела Иванова и Константин Николов. Авторският спектакъл на Орлин Дяков задава вечните въпроси какво събира едно семейство, дали приемаме роднините си такива каквито са и какво прави едно семейство истинско. Всичко е поднесено с неподправено чувство за хумор, каквато е и цялата идея на фестивала. 

Театралният фестивал „Чудото“ е посветен на живота и творчеството на известния писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от павелбанското село Турия. Два от спектаклите, които ще се играят на павелбанската сцена, са по негови текстове, а фестивалът е част от програмата на тазгодишните „Чудомирови празници“. 

На 25 март в НЧ „Напред – 1903“ ще се играе „Не сме от тях“ на Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. На следващия ден Кръстю Лафазанов ще представи моноспектакъла „КОMИКадзе на кръстЮпът”, на 29 март жители и гости на Павел баня ще могат да гледат „Пестете ни времето” на театър „Ами да”, а на 30 март – „Българи от старо време” на Ловешки драматичен театър, напомни кметът. 

Националният фестивал на комедийните спектакли „Чудото” има конкурсен характер, а награждаването ще бъде в съботния 30 март след последното от представленията. 

Програмата на тазгодишните Чудомирови празници в Павел баня официално се открива днес с представяне на албума “Спомени от миналото – къщите на Павел баня” на Гергана Гечева, която е родственик на Чудомир. Събитието ще се състои в зала “Младост” на Народно читалище “Напред – 1903”, а участие ще вземе класът по класическа китара при казанлъшкото читалище “Възродена Искра” с ръководител Стефан Христов. 

Участие в програмата на празниците ще вземе и журналистът Георги Тошев с представяне на книгата си, посветена на Георги Парцалев. Ще бъде представена и изложбата на Иванка Стоянова от село Габарево. На 30 март село Турия ще се изпълни с кукери от цялата страна, дошли да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. Празникът в селото ще започне още на 29 март със спектакъла „Заговяване”, представен от самодейците от Народно читалище „Чудомир – 1905” . Представена ще бъде вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона с прескачане на огън, въртене на „олалии” и други. Местните жители ще подредят и пищна трапеза с традиционни ястия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights