26.09.2023 | 2:07

ПЪРВИ АЛБАНСКИ АРТ ФЕСТИВАЛ

Софийската филхармония кани публиката на първия Албански Арт фестивал, който ще се проведе на 21 и 22 ноември в Концертен комплекс „България“ с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на министъра на културата проф. Велислав Минеков. Българската публика ще има шанса да се запознае с някои от най-изявените музиканти на Албания и да чуе класически произведения от български и албански композитори. Припомняме, че през м. септември т.г. министърът на културата проф. Велислав Минеков имаше среща с посланика на Албания у нас Н. Пр. Доника Ходжа, с която обсъдиха необходимостта от активизиране на двустранния обмен в областта на изкуствата, включително и в областта на музикално-сценичните изкуства. По време на същата среща министър Минеков препотвърди и намеренията си за осъществяване на дългогодишната идея в Тирана да бъде открит Културно-информационен център на Република България.

В рамките на настоящия фестивал, резултат от активизирането на културните ни отношения с Албания, българската публика ще може да се наслади и на експозиция в изложбена зала на Концертен комплекс „България“ на над 30 ярки творби от изтъкнатите съвременни албански художници Емиона Стаси, Арбен Кристани и Дашамир Гурабарди. Изложбата ще се открие на 21 ноември от 18 ч. На същата дата, 21 ноември, от 19 ч. Камерна зала „България“ ще бъде домакин на младите албански музиканти Клевис Делибаши, Илза Река, Еугения Кристани, Кристи Манеци, Суел Щалби, Ремино Сула, Джорджо Спахиу, Стелина Троколичи, Дориана Маляй, Елсон Алку, Херберт Ахметай, както и на младата българска цигуларка Далия Чолакова. Те ще се изявят под диригентството на Марко Озбич. Албанският младежки камерен оркестър ще представи творби от Ческ Задея, Исак Шеху, Якова/Симони, Марин Големинов и Александър Танев.

На 22 ноември от 19 ч. в Камерна зала на Концертен комплекс „България“ жителите и гостите на София ще имат уникалната възможност да чуят изтъкнатите музиканти и преподаватели Бледар Займи, Мерита Реджа Тършана и Невила Калая Херцзег с програма от произведения на Лимоз Диздари, Ендри Сина, Георги Златев – Черкин и Петко Стайнов.

Партньор на първия албански Арт фестивал е посолството на Албания в България.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights