18.07.2024 | 18:10

Първо издание на пленер-конкурс „Архитектурното наследство на София“

Проект с участието на младежи ще популяризира архитектурни ценности на София сред жителите и гостите на града. От 6 до 9 юли ученици от НГПИ „Св. Лука“ ще рисуват архитектурни обекти, а техни връстници от НГПТО „М. В. Ломоносов“ ще разказват на минувачите за историята на сградите в рамките на пленер-конкурс „Архитектурното наследство на София“, съобщават от Столична община.
Столичани и гостите на града ще могат да погледат как младите художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. „Московска“ и трета в артистичния „КвАРТал“ (под бул. „Дондуков“).
За разлика от традиционните ученически пленери, в този участие ще вземат и младежи, които се обучават в иновативния предмет „История на изкуството и културология“ в Националната гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“. Те ще разказват за архитектурните обекти, които връстниците им изобразяват, като така ще влязат в ролята на презентатори на културното наследство. Минувачите ще могат да научат кой архитект е проектирал съответното здание и кога, каква е била функцията му през годините, кой е живял в него, какво е характерно за архитектурната стилистика на сградата.
Възпитаниците на НГПТО „М. В. Ломоносов“ планират да създадат видеа за самия пленер, както и за архитектурните обекти, планират и представянето на фотографска изложба.
Пленерът се реализира от Фондация за изкуство и култура „Креа“ в рамките на интердисциплинарен проект, реализиран с подкрепата на Столичната община – Програма „Култура“, в партньорство с двете национални специализирани гимназии и Камара на архитектите в България.
Локации на пленера:
Първа локация: Участък на ул. „Московска“ (от ул. „Дунав“ до ул. „Париж“). Архитектурните обекти са в пресечки на ул. „Московска“ – ул. „Дунав“ №2, ул. „11 август“ №4, ул. „Врабча“, ул. „Париж“ №1
​​​​​​Втора локация: Участък на ул. „Московска“ от ул. „Бенковски“ до ул. „Будапеща“ и градинката на Двореца – ул. „Московска“ №19, №17 и №15; пл. „Княз Александър I“ №1; бул. „Дондуков“ №45
Трета локация: В творческия „КвАРТал“: на ул. „Сердика“ при кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф“ и при кръстовището с ул. „Цар Симеон“; на ул. „Будапеща“ №7 и на ул. „Бачо Киро“ №29.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights