18.07.2024 | 14:16

ПЪТИЩАТА НА ВЕРА НЕМИРОВА КЪМ ВАГНЕР

Плакат Славяна Иванова

На 9 юли 2024, от 18.00, в Арт салона на Радио Варна, като съпътстващо събитие на Опера в Летния театър – Варна 2024.

Вера Немирова, едно от големите имена на съвременния оперен театър, постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна, ще представи на 9 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.

Пристрастието на режисьорката към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя многократно интерпретира на различни престижни сцени, превръщайки ги в музикални събития от световна величина. „Колкото повече се занимавам с Вагнер, толкова по-близък ми става този истински революционер и визионер, толкова по-добре разбирам неговата необятна същност, неговата вселена“, споделя Вера Немирова.

В творческата ѝ биография влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер, сред тях – „Танхойзер“ във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Франкфурт на Майн, “Валкюра“ в Залцбургския фестивал и Пекин, „Тристан и Изолда“ в Бон, „Лоенгрин“ в Базел, „Летящият холандец“ в Магдебург и Варна. Варненската продукция на „Летящият холандец“, с реж. Вера Немирова и диригент Светослав Борисов, която зрителите на тазгодишното издание на Опера в Летния театър могат да видят на 11 юли, ще бъде във фокуса на срещата.

Специално внимание ще бъде отделено на отделните етапи в творческия процес – от подбора на постановъчния и изпълнителски екип през анализа на заглавието и вникването в същността до логическата обосновка в изграждането на всеки образ. Ще бъдат засегнати и теми, като умението на режисьора да артикулира, сглобява и подрежда отделните компоненти в общото енергийно цяло на постановката, мястото на нестандартните идеи и дигиталните технологии в контекста на съвременното оперно изкуство, рецепцията за Вагнер по света и в България и др.

Открита за всякакви въпроси от публиката, Вера Немирова ще илюстрира своя разказ за пътищата си към Вагнер с мултимедийна презентация.

Модератор на срещата Виолета Тончева

Мултимедия Димитър Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights