27.09.2023 | 17:36

Радиото расте като медия и има огромно поле за развитие, казват директорите на БНР и „Дарик“

Снимка: pixabay.com

Радиото расте като медия и има огромно поле за развитие. Това казват генералният директор на БНР Милен Митев и изпълнителният директор на „Дарик“ Христо Христов, потърсени от БТА по повод днешния Световен ден на радиото.

„Въпреки че през последните години визуалните медии са в центъра на иновациите, ми се струва, че те са по-близо до своя връх, докато в радиото, в звука, има още много поле за развитие“, смята Милен Митев. Според него звукът като медия, като начин на комуникация с аудиторията дава много повече възможности за възприемане и комуникация между създателите и потребителите на медийното съдържание.

„Като обществена медия, ние се стремим да разширим своята аудитория, като предлагаме съдържанието си през всички възможни платформи и начини. Радиото е и винаги ще бъде преди всичко звук, но за да можем да отговорим на нуждите на аудиторията, ние вече предлагаме и звук, и текст, и картина там, където е възможно. Така че всеки, който желае да слуша, гледа или чете съдържание, създадено от БНР, да може да го прави по начина, по който на него му е удобно“, казва още Митев.

Причината радиото да расте като медия, според Христо Христов, е, че живеем в ерата на мултитаскинга. „Единствената форма на медия, която можем да ползваме, докато шофираме или караме колело, или тичаме, е аудиото. Неслучайно аудио рекламата е най-бързо растящият формат в онлайн пространството. Ще ви дам и друг пример, вижте как чатите, вече хората не пишат съобщения, а оставят гласово такова“, коментира той. По думите му радиото става световна медия чрез интернет. 

„В променящата се съвременна реалност необходимостта от бърза, но и точна, проверена информация, анализи и коментари, става особено търсена от слушателите. И това не е само световна тенденция – тя се наблюдава и в България. Радиото е в крак с новите технологии, слушането на радио се променя с навлизането им. Радиопрограмите, особено тези които „говорят“ започват да се търсят и потребяват отложено. Имам предвид, че програмите на радиото могат да се слушат, както на живо, така и отложено във времето, чрез различни платформи – интернет, подкаст и други“, казва Христов.

По думти му радиото остава и утвърден рекламен канал, който дава възможност на рекламодателите да достигат до многомилионна аудитория. Според него радиото има верни слушатели както в автомобилния трафик, така и в домовете, и работните места.

„Дарик“ се утвърди през изминалите 30 години като независима и отговорна национална медия. Като радио университет за журналисти и хора със свободен дух и независимо мислене. През тези 30 години „Дарик“ от градска радиостанция, през далечната 1993 година, се превърна в първото и единствено в страната частно национално радио“, казва Христов. Коментира, че медията се развива в духа на новите технологии – чрез своя сайт тя достига до по-голяма аудитория, която потребява отложено предаванията на медията, освен това, развива и подкаст.

„Не само звук, но и картина, с преките излъчвания от студиото в София, ние превръщаме радиопредаванията в телевизионни предавания, така слушателите могат да „видят“ радиото и как се прави“, посочва Христо Христов. Според него радиото се развива като медия на активните и търсещите хора. „Подготвяме нови радиоформати, които да бъдат в полза на слушателите, които обясняват на слушателите процесите и тенденциите в страната и света. Ние говорим на слушателите, говорим много, говорим честно, говорим искрено“, казва той.

По думите му основното за медията е да е отговорна и честна пред слушателите, защото най-важно е тяхното доверие, градено с десетилетия. 

СВЕТОВЕН ДЕН НА РАДИОТО – 13 ФЕВРУРИ

Световният ден на радиото се отбелязва от 2012 г., с решение от 3 ноември 2011 г. на 36-ата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, Франция (25 октомври – 10 ноември 2011). Решението е одобрено с резолюция на общото събрание на ООН от 18 декември 2012 г. Дата 13 февруари е годишнина от създаването през 1946 г. на радиото на ООН.

Първоначално, радиото на ООН излъчва на пет езика – английски, френски, китайски, руски и испански, които за няколко години се увеличават до над 30.

Мотото на Световния ден на радиото за 2023 година е „Радио и мир“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights