26.05.2024 | 3:10

Разходка с екскурзовод в Австрийската национална библиотека

Снимка: bulgaren.org

Уникалната централна зала на Националната библиотека на Австрия, побрала над 200 000 исторически книги, е една от най-красивите в света. Почти 70 години след последното ѝ обновяване през 1955 г. от юли до декември 2022 г. общо 90 реставратори и експерти извършват консервационни и реставрационни дейности. В резултат на фината им и прецизна работа на 1 януари 2023 г. 300-годишното бароково великолепие заблестя в нов блясък.

Внушителната библиотека днес съдържа 12 млн. обекта, от които 4 млн. книги. Тя впечатлява най-вече с многовековна история, със забележителни личности, които са я създали, с  неповторима архитектура и интериор.

Точно това бижу на архитектурата и изкуството искаме да ви покажем заедно с екскурзоводката Диана Пиперова. Ето какво ни разказва в аванс тя.

„Много големи имена от австрийската история са вплетени в миналото на дворцовата библиотека. Достатъчно е да назовем императора Карл VI, големия бароков строител, чиято е заслугата на Йозефсплац да се издига внушителната сграда с позлатените Атлас и Гея или принц Евгени Савойски, великия австрийски пълководец, който тук е в ролята си на забележителен колекционер. Неговите 15 хиляди тома са разположени в разкошната зала на библиотеката, която неслучайно така се нарича – „Prunksaal“. Принцът присъства в нея с всяка от ценните си книги, а императорът – с грандиозната си статуя в центъра ѝ и ни наблюдава като полубожество от фреското на свода ѝ.

Йохан Бернхард и Йозеф Емануел Фишер фон Ерлах, баща и син, са архитектите, на които дължим красивата барокова сграда. Двама префекти на библиотеката, също баща и син, Герхард и Готфрид ван Свитен (единият личен лекар на Мария Терезия, другият личен приятел и меценат на Моцарт) със заслугите си също са част от историята на библиотеката. Така че накъдето и да се обърнем, ще има интересни връзки в историята и много за разказване, а не съм споменала още нищо за истинските перли на библиотеката – старите ръкописи, книги, глобуси, нито за тайния живот на тази забележителна институция.

За тях – когато се видим“.

Ако вече сме събудили интереса ви, с екскурзовoдката Диана Пиперова ще се раздваме да се срещнем на 25 февруари (събота) в 11.00 и 14.30 ч. пред входа на библиотеката на Josefsplatz 1.

Източник: bulgaren.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights