14.06.2024 | 19:10

„Рамо до рамо“ с „Бийтълс“, Гершуин и Елгар

Софийската филхармония и младите класически музиканти от Филхармония „Пионер“ застават „Рамо до рамо“ на сцената на зала „България“. В неделя, 22 януари, те ще изпълнят „Бийтълс“, Гершуин и Елгар. Диригент на музикалната вечер е Любомир Денев-син.

„Всичко е много интересно във вечерта. Като започнем от нашия специален солист Емануил Иванов, когото публиката вече много добре познава, с любимо произведение – „Рапсодия в синьо“ (от Гершуин), и пиронът в програмата – „Бийтълс“ сюита, написана от един от най-големите фенове на „Бийтълс“ – моя баща Любо Денев. Една страхотна сюита, която ще събере два детски хора на сцената на зала „България“. Това са Детски филхармоничен хор и „Сладки пуканки“, които – също както Филхармония „Пионер“ – са към Национален дворец на децата“, разказа в „Артефир“ диригентът.

Концертът ще започне с марша на Елгар, а във втората му част ще звучи музиката на английската група, която децата много харесват.

„Ние с Филхармония „Пионер“ гледаме да свирим разнообразна програма – западна класика, романтична музика, руска музика, защото моят стремеж е младите музиканти да се сблъскват с всякаква музика, за да могат в рамите на три-четири години, в които работят в оркестъра и се обучават, да изградят вкус и подход към всяка различна музика, тъй като всеки стил и жанр си има своите особености и трудности“, допълни още Любомир Денев-син.

Според него концертът е повод публиката да се разнообрази и освежи след празничната депресия. Песните на „Бийтълс“ пък предлагат общовалидни и вечни текстове и оригинална музикална хармония.

Младият пианист Емануил Иванов, който получи първа награда на 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019-а в Болцано, Италия, ще поднесе своя прочит на рапсодията на Гершуин, което ще допринесе за удоволствието на публиката.

Концертите под надслов „Рамо до рамо“, част от които е и неделната музикална вечер в зала „България“, се превърнаха в традиция за националния оркестър, който с удоволствие предава опита си на младите музиканти – бъдещите водещи имена в българската класическа музика.

„За мен е много важно подаването на ръка и съм изключително благодарен, че Софийска филхармония прави това – че ни подава ежегодно ръка. Този контакт между младите музиканти и професионалните музиканти от Филхармоничния оркестър прави срещите изключително емоционални и полезни, а също така и много приятни за публиката“, смята Денев.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights