01.12.2023 | 21:40

Редят изложба „Вила Щорк от Балчик“

Изложба „Вила Щорк от Балчик“

Откриване на изложбата в

четвъртък

14 септември 2023 г.

17:00 ч.

Художествена галерия Балчик

Исторически Музей Балчик

Изложбата може да бъде разгледана 14 – 30 септември 2023 г.

В края на третото десетилетие на миналия век двойката художници Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску-Щорк строят необикновена сграда в Балчик, която да служи едновременно като дом сред красив пейзаж и като творческо ателие.

Архитект Хенриета Делавранча, авторката на тази емблематична сграда, брилянтно смесва художествени елементи от исторически стилове с нововъзникващите модернистични, което води до архитектура извън времето, изникнала органично от варовиковите скали на Балчик.

Двамата художници Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску-Щорк обзавеждат интериора на сградата с еклектичен маниер, като съчетаят антични произведения с модерни картини, съумявайки да превърнат самия интериор във велико произведение на изкуството.

Очарованието от това сложно произведение на изкуството, съставено от архитектура, традиционно и модерно изкуство, остава също толкова силно и днес, след толкова много десетилетия, когато гледате ретро фотографии или четете мемоарите на художничката Сесилия Куцеску-Щорк.

Това беше мотивацията, която накара професор д-р Драгош Георгиу да смята, че преосмислянето на вила Щорк в Балчик от нейния най-славен период може да представлява за студентите от магистърската програма „Дизайн на интериор и обществени пространства“, художествено и интелектуално упражнение необходимо да разберат историята на архитектурата и интериорния дизайн в началото на 20 век. Темата на настоящата изложба е задачата за преосмисляне на средата и пространствата на Вила Щорк, зачитайки историческите предпоставки или предлагайки нови функционалности, които са в хармония с автентичния проект.

Студенти от магистърската програма „ Дизайн на интериор и обществени пространства“ от катедра „Дизайн“ на Университета по изкуствата в Букурещ направиха тримерна реконструкции въз основа на документацията събрана от проф. д-р арх. Драгош Георгиу, ас. Михаела Моцъяну и ас. Корнела Моцъяну.

Автори на показаните проекти изложбата са:

Анда Михълъческу, Андреа Кожокару, Дария Попа, Джорджиана Къунак, Клариса Гергинъ, Роксана Чукъшел, Сабрина Бихори, Симона Тодераш, Теодора Нъфтънъилъ – първи курс;

Александра Мику, Анастасиa Попеску, Андреa Сава, Дениса Мохора, Елена Сaрбу,

Валентина Олтaну – втори курс в магистърската програма „Дизайн на интериор и обществени пространства“

Изложбата е организирана от Катедрата „Дизайн“ на Националния университет по изкуства в Букурещ, с подкрепата на ръководителя на катедрата гл.ас. д-р Раду Манеличи, с куратори ас. Михаела Моцъяну и ас. Корнелия Моцъяну.

Част от събитията на Международния фестивал на младите в изкуството Виа Понтика 2023 Балчик

Via Pontica

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights