28.09.2023 | 11:04

Редят изложба живопис на волейболната легенда Георги Василев

На 31 март 2023 г., от 17.30 ч., в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде открита изложба живопис на Георги Василев, любител художник, бивш треньор на мъжкия национален отбор по волейбол. Събитието е част от богатата програма на библиотеката, посветена на Националния маратон на четенето, който се провежда от 2 до 23 април.

Георги Василев е роден на 1 април 1953 г. в гр. Добрич. Завършва Строителен техникум, профил Архитектура в родния си град. От малък се увлича по рисуването, но любовта към спорта и волейбола надделява. Георги Василев е сред призьорите на най-големите волейболни форуми както като играч, така и като наставник. През 1981 г. той е в състава, класирал се на трето място в Европа на шампионат, на който страната ни е домакин. 5 години по-късно Георги Василев е помощник-треньор на мъжкия национален отбор, постигнал един от най-големите успехи на българския волейбол – бронзови медали от Световното първенство във Франция.

През 1981 г. Георги Василев е играещ старши треньор на волейболен отбор „Добруджа“. Той се завръща в Добрич от „Левски Спартак“ две години по-рано и за своя изненада само на 26-годишна възраст е поканен да води отбора в града. Още в дебютния си сезон като старши треньор класира „Добруджа“ в А група след 43 победи от 44 мача. През 1986 г. Георги Василев е помощник-треньор на селекционера Богдан Кючуков на Световното първенство за мъже във Франция, треньор на мъжкия национален отбор по волейбол през 1992 и 1998 г., треньор по волейбол в чужбина. В края на трудовата си кариера работи като преподавател по физическо възпитание в Добрич.

Преди три години се вдъхновява отново да рисува, използва акрилни бои и днес колекцията му наброява около 200 платна. Добричката публика ще има възможност да види малка част от произведенията на самоукия художник. Провокиран от свои приятели, Георги Василев прие да представи своето светоусещане, изразено в живописни платна в навечерието на 70-та си годишнина. Колоритните картини на волейболната легенда ще радват многобройните читатели и посетители на библиотеката от 31 март до 23 април 2023 г.

Организаторите от РБ „Дора Габе“ ви очакват на откриването на изложбата, на 31 март /петък/ 2023 г., от 17.30 ч., централно фоайе на библиотеката.

Входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights