27.09.2023 | 18:54

Режисьорът Камен Калев реди февруарската кино програма на Френския институт

Френският институт в България поверява седмичната си програма на Камен Калев. В рамките на този „картбланш“, в който преплита български и френски продукции, българският режисьор ще представи филми, които той самият е избрал, и кани колегите си Светослав Драганов и Илиян Метев за дискусия след прожекциите, разказват от института.

„Голяма радост е за мен да споделя днес с вас някои филми, оставили траен отпечатък в съзнанието ми. Тези, които бих искал да гледам или да снимам, най-често не приличат на нищо друго, освен на себе си. Това не означава непременно, че са труднодостъпни, а точно обратното. Това са филми, излъчващи толкова щедрост и кураж, че се оказват на практика универсални. Животът никога не върви по зададени схеми, което ме кара да вярвам, че когато един филм излиза от руслото на обичайния наратив, той често ни предлага много по-вълнуващи преживявания, които се отпечатват в съзнанието ни за цял живот“, разказва Камен Калев

Допълва, че е избрал по-съвременни филми. Само филмът на Клер Дени „Добра работа“ датира от 1999 г. 

„В класната стая“ е удостоен със „Златна палма“ в Кан и въпреки това е почти непознат в България. Същото сe отнася и за останалите френски филми, които не са показвани, или са имали само няколко прожекции пред българската публика, допълва Калев. По думите му филмите на Метев и Драганов свидетелстват за невероятната мощ на филмовото изкуство. Според мен те са пример за авторско кино на световно равнище, казва Калев. 

Посочва, че всеки филм от селекцията предлага уникален прочит: „Авторите очертават своя личен поглед към света. Жан Реноар казва: „Харесваме дадена история, защото харесваме нейния разказвач. Същата история, разказана от друг, не представлява никакъв интерес“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights