23.02.2024 | 18:21

Рекорден брой кандидати за майсторския клас на Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска Снимка: nbu.bg

Рекорден брой изпълнители кандидатстваха за 23-ия международен клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет. Над 70 млади оперни изпълнители представиха своите певчески и артистични таланти пред оперната прима. 14 от тях влизат в нейния майсторски клас.

Всяка година нивото е все по-високо, но тази година може би е най-високото досега„, подчерта пред БНР Петър Барбалов – маркетинг мениджър на майсторския клас и мениджър „Комуникации“ на Райна Кабаиванска.

„Различното тази година е броят на участниците. Обикновено г-жа Кабаиванска взима до 10 активни певци, студенти, които да се обучават в нейния майсторски клас. Тази година и поради големия брой на кандидатите, и поради качествата им тя избра 14“, отбеляза той. 

В студиото на „Хоризонт до обед“ гостуваха трима от спечелилите участие в майсторския клас. Една от тях е Аида Паску от Румъния. Тя е тук за трети път. И сподели очакванията си: 

„Знам, че имам страшно много неща, които мога да науча от Райна Кабаиванска. Тя е ролеви модел за мен, мисля и за всички певци. Тя е легенда в света на операта. За мен е много важно, че за в бъдеще ще пея същия репертоар като нея. Тя може да ми помогне да разбера характерите ми, ролите ми и може да ми помогне с някои технически проблеми, които може да имам. Усещането, че работя с човек, който е минал през всичко това, през тези роли, през тези характери, ме кара да се чувствам защитена, в безопасност. Това ми помага да стана още по-добър изпълнител“.

Според нея златната ера на операта е в миналото. Не можем да я възстановим в същия вид сега, но правим всичко възможно, за да възродим и запазим уважението към операта, посочи изпълнителката. 

Трябва да възвърнем миналото, качеството в пеенето, в представлението като цяло, смята Тони Нежич от Хърватия. Загубихме малко от красотата на операта и сме отговорни за това да вървим напред и да върнем онези отминали времена, добави той. 

„Г-жа Кабаиванска е пяла с всички големи гласове, най-големите басове в златната епоха на операта. За мен е чест да съм тук и да имам възможността да се уча от такава дива. Мисля, че в онези златни времена нивото на пеенето е било много по-високо за всички гласове. За мен е чест поне 1% да взема от г-жа Кабаиванска – това би било страхотно“, сподели той и обеща, че ще даде всичко от себе си. 

Райна Кабаиванска е може би един от последните уникални хора в света на операта„, изказа мнението си Кристиян Христов – тенор от България. И продължи: 

„Тя е от последното поколение на певци, които наистина са част от златната ера на операта. Чрез нея аз мога да се докосна до всякакви минали хора, които иначе не бих имал възможността, освен чрез записите им“. 

„Когато погледнете музиката, има човек пред вас, на когото можете да зададете въпроса – „Как го правиха тези големи певци“, и този човек може да ви отговори, защото е бил там – това е нещо уникално, това е нещо, което просто не съществува вече“. 

Според него в днешно време средното ниво на певците е на по-високо отколкото в миналото, но ги няма специалните гласове.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights