29.02.2024 | 20:11

Ремонтират сградата на Историческия музей в Бургас

Снимки: БНР Бургас

Ще бъде изготвен и проект за ремонтни дейности и на Археологическия музей

През тази година предстои ремонт на Историческия музей в Бургас. Преди няколко години проект на музея е спечелил финансиране от Министерството на културата за обновяване на сградата и на експозицията, съобщи директорът на културната институция Милен Николов: 

„По този проект се предвижда и строителството на фондови помещения в двора на музея, каквито направихме и в Етнографския музей. Има одобрението на НИНКН и сега се чака финансирането. Община Бургас с удоволствие прие да изпълни това инвестиционно намерение. Сега се подготвя новата експозиция, прави се КСС за строително – монтажните дейности, за да може да продължи работата по този обект.“    

Има нужда и от ремонт на Археологическия музей. Необходими са 110 хиляди лева за проектиране на строителните дейности и за средствата се кандидатства с проект пред Министерството на културата. Сградата е паметник на културата и е необходимо да бъде съгласуван с НИНКН. Общината е обещала съдействие за изпълнението на проекта.  

„Покривът на сградата е в много тежко състояние. Там предвиждаме не само ремонт на сградата, нови фондови помещения, нови канцеларии. Там ще се премести дирекцията на музея. Предвижда се и нова експозиция. Там няма ремонтни дейности от 70 – те години на миналия век.“  

В Бургаския исторически музей и през тази година предстоят интересни изложби и събития. В момента се провеждат последните уговорки и се подписват договорите за гостуването на впечатляващи експозиции. Продължава и музейната фондова работа, по инвентаризации, и по идентификациите. 

Ще продължат да се осъществяват и археологически проучвания в Акве Калиде, там те са с финансиране от Община Бургас. Разкопки ще има и на средновековната крепост Русокастро, средствата за тях се осигуряват от Община Камено и Министерството на културата.  

Източник: БНР Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights