26.05.2024 | 3:33

Реставрирано крило на Цитаделата в Кайро е отворено за първи път за туристи

Кайро, Снимка:pixabay

Досега недостъпно за туристи крило на Цитаделата в Кайро, в което се намират кулите Рамла и Хадад, за първи път е отворено за посетители, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Една от най-големите в света средновековни крепости, разположена на хълма Мокатам, е сред най-красивите гледки и най-посещаваните забележителности на египетската столица. 

Строителството й започва през 1176 г. по времето на аюбидския владетел Салах ад Дин (Саладин), който през 1187 г. побеждава кръстоносците и превзема Йерусалим. Крепостта, известна и като Цитаделата на Саладин, е седалище на египетските управници в продължение на повече от 700 години.  

Новооткритото след реставрация крило е ползвано за частни събития и за настаняване на полицейски и военни части. Отварянето му за широката публика има за цел да насърчи туризма в Кайро и е част от по-обширен план за подобряване на туристическите услуги в Египет, който предстои да бъде официално обявен следващия месец, заяви министърът на туризма Ахмед Иса. 

“Туристическите агенции ме информираха, че обиколката на цитаделата продължава не повече от час. Планът ни е в идващите месеци да удължим посещението на крепостта от един час на най-малко три часа,” посочи министърът.

Рекордните 14,9 милиона туристи са посетили Египет през 2023 г., което надминава предишния рекорд от 14,7 милиона туристи през 2010 г., съобщи по-рано Иса.

Туризмът е един от ключовите източници на чуждестранна валута, от която северноафриканската страна изпитва сериозен недостиг в момента. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights