27.09.2023 | 18:18

Ретроспективна изложба на скулптора Димитър Янков „Цивилизация“

На 20 октомври 2022 г. в Художествена галерия – Добрич бе открита ретроспективната изложба на скулптора Димитър Янков „Цивилизация“. Експозицията включва 27 творби, създадени в различни периоди от творчеството на художника. Въпреки че има многобройни участия в колективни и 16 самостоятелни изложби, Димитър Янков за пръв път прави самостоятелна изложба в България, като избира родния си Добрич. 

Изложбата е както ретроспективна, така и юбилейна за автора, който тази година навърши 70 години. Пестелив на думи, Димитър Янков сърдечно благодари на присъстващите колеги, приятели и ценители и сподели, че усеща работата си и изложбата като дълг към града, който е събудил в него творческия потенциал. Паметникът на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич, е първото дарение на художника за родния му град. 

В експозицията са включени малки пластики, характерни за началото на творческия път на художника, и едрофигурни композиции, каквито работи в по-късен етап и понастоящем. 

Авторът отделя особено внимание на общуването между хората („Диалог I“, „Диалог II“, „Среща“), между човека и природата („“Старецът и морето“, „Пролет“, „Изгревът“), самотата и отчуждението („Пътят“, „Прозорецът“, „Господин Никой“). Фигурите са динамични, носещи напрежение („Диоген“) или готови всеки миг да се раздвижат („Кармен“). 

Високо ценен в чужбина, през последните няколко години скулпторът живее и твори в Добрич. 

Можете да разгледате изложбата до 15 ноември 2022 г. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights