25.06.2024 | 21:37

РИМ – Добрич откри изложбата „Добра среща майстори. Занаяти от Добруджа (1878 – 1944)“

Снимки: Ангел Радилов

В рамките на „Нощта на музеите“ тази вечер в музея в Градски парк „Св. Георги“ в Добрич бе открита изложбата „Добра среща майстори. Занаяти от Добруджа (1878 – 1944)“!
Посетителите имат възможност да видят как е било някогашните работилници, за да се докоснат до ръкотворството и уменията на добруджанските занаятчии.

„Златни ти ръце, майсторе…“ Векове наред тези думи са една от най-големите похвали в българското общество, израз на висша признателност и благодарност за добре свършена работа. Похвала, показваща висините, достигнати от човешкия ум, талант и креативност. Да създадеш нещо с ръцете си, да бъдеш ваятел и от глината, дървото, метала да сътвориш предмети, сбрали ведно полезното и красивото, практичното и изящното, е дарба и благословия. От грациозно изваяните глинени и медни съдове и грейналото в слънца парче дърво до ювелирната нежност на филиграна и песента на писаните каруци – навсякъде откриваме ръцете и душата на самобитния народен майстор и нестихващия му стремеж да сътвори произведение, което да носи радост и на своя създател, и на всеки, който се докосне до него. Но майсторът не се ражда, той се изгражда ден след ден, година след година, в делници, изпълнени с труд и търпение, вдъхновение и надежда. Защото да бъдеш майстор е призвание…

Уредникът в РИМ Добрич Цветан Сашев откри изложбата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights