13.06.2024 | 12:55

Роди се „Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата“

„Фестивалът на занаятите и изкуствата“, който се проведе за първи път в АЕМО „Стария Добрич“ на 30 септември тази година, роди „Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата“. Над 40 майстори на художествени занаяти и приложници, участници във фестивала и каталога на занаятите, който изработиха организаторите, се включиха в учредяването на задругата. Част от целите, които си постави новото сдружение, са поддържане българските традиции в областите на занаятите и изкуството, популяризирането им по съвременен начин. Приоритетно да работят за изучаване, опазване пресъздаване и популяризиране на местните традиции, духовност и материални образци на географски регион Добруджа (включващ обл. Добрич, обл. Силистра, обл. Варна (в частта на общ. Вълчи дол и част от общ. Аксаково), обл. Разград, част от общ. Исперих) в страната и чужбина.

Сдружението има необичайна структура и към задължителните по закон органи на управление създаде Съвет на майсторите, чиято роля е да оценява новите кандидатури за членство, да наставлява и дава препоръки за дейността. Тези сериозни задачи и чест са отдадени с пожизнени права на едни от най-известните не само в нашия регион, занаятчии и творци – Иван Йотов от Балчик, майстор в художествената обработка на дърво, Веселин Луков от. Тервел – майстор ножар, и Николай Ханзъров – художник. Честта и отговорността на председателското място се връчи на Алексей Николов – дизайнер и майстор в художествената обработка на накити, с над 30 години авторска дейност в страната и чужбина.

Като пазител на традициите, учредителите възложиха контрольорската дейност на музейния експерт и специалист в туризма, Ивелина Георгиева – Романова от РИМ гр. Добрич – още един управленски орган, който добавиха като част от структурата. Принципно членството е за творци, които практикуват занаяти или друго приложно изкуство, но е отворено и за специалисти, които с познанията си биха допринесли за реализиране на целите.

Времената на преход дадоха своето отражение и в резултат се разпадна и регионалната занаятчийска камара в Добрич, както много други структури в страната. Като цяло оцеляването на занаятите и изкуството изисква обединения и действия с нови подходи и похвати, което доведе до създаването на тази задруга.

Фондация „Добруджа – история традиции, култура“, която организира фестивала на занаятите по проект с Община Добрич, ще подпомага новосформираното сдружение и ще съдейства за активиране икономическия потенциал и увеличаване конкурентоспособността на общността от български занаятчии, самодейни творци, творци на приложните и изобразителни изкуства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights