Рок операта „Есмералда – парижката света Богородица“ бе представена за първи път в София

Снимка - Пресфото/БТА/Цветомир Петров

Рок операта „Есмералда – парижката света Богородица“ бе представена за първи път в София тази вечер в зала 1 на НДК.

Постановката на старозагорската опера с Михаела Филева в главната роля бе изпратена с продължителни аплодисменти. По време на цялото представление публиката аплодираше изпълненията на Борис Тасков – в ролята на Квазимодо, Николай Моцов – като Грeнгоар, Марин Русинов – Фроло, Богомил Спиров (Феб), Гергана Николаева (Фльор де Лиз), Александър Панайотов (Клопен), както и оркестъра, рок групата, хора, балета и децата от детско-юношеската студия за опера и балет на операта в Стара Загора, и представителите на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. 

„Много труд са положили“, „Михаела Филева е неузнаваема“, „Убийствени костюми“, „Изненадващо добър звук“ и „Пак ще дойдем да ги гледаме“ бяха част от коментарите на зрители след края на шоуто, продължило почти три часа, от които 25-минутен антракт.

Автор на музиката е италианския певец и композитор Рикардо Кочанте, вдъхновен от едноименната творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент – Владимир Бошнаков. Хореограф е световноизвестният Марио Пиаца. Автор на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор – Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.

„Водещ е монтажният кинопринцип с резките и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени сцени, драматургично заложени и подпомогнати от минимализма и лаконичността на музикалната форма, съвременния ритъм и метрум, произтичащи от самия концепт/модел на жанра рок опера. Хорът, който е главно действащо лице, присъства като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разум“, коментира режисьорът Виолета Горчева

„От мюзикъл… правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 плюс увертюрата – всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места – драматична, но много мелодична“, казва диригентът Владимир Бошнаков.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *