20.07.2024 | 13:42

Румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект

Снимки: Валентин Лъзуряну - личен архив

Румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект. Тя е на един клик разстояние и предлага онлайн изповед. Проектът е на 25-годишния Валентин Лъзуряну. Той работи като стратег по иновации в една от най-големите комуникационни компании в северната ни съседка – Cheil Centrade. Успоредно с това следва магистърска програма по лидерство и политическа комуникация в Националното училище по политически науки и администрация. “Моята работа е да разбирам хората възможно най-добре и да търся полезни иновации за решаване на техните проблеми. Така се зароди и идеята за църква с изкуствен интелект”, казва Валентин Лъзуряну.

Ето какво сподели Валентин Лъзуряну в интервю за БТА.  

Кога и как Ви хрумна идеята да създадете църква с изкуствен интелект? Какво ви провокира? 

От няколко месеца следя изкуствения интелект и новостите в тази област. Най-много ме интересува как мога да го използвам, за да улесня живота на хората. Трябва да разберем, че този изкуствен интелект не е тук, за да открадне работата ни или да ни разсейва, а да ни направи по-продуктивни, за да ни върне времето, пропиляно в повтаряща се работа. 

В един идеален за мен свят хората биха имали достатъчно свободно време, за да следват своите страсти, да се грижат повече за семейството и приятелите си. Без да се притесняват, че тази вечер няма какво да ядат или къде да спят и без да прекарат 12 часа на работа. Всички трябва да се радват на предимствата на технологичния напредък, а не само шепа избрани хора.

Идеята ми хрумна преди две седмици. Тогава за първи път започнах да проучвам начините, по които мога да я изградя. Исках да видя на какво наистина е способен чатбота с изкуствен интелект (ChatGPT). Въпреки че нямам напреднали познания по програмиране, за два часа успях да направя първия работещ прототип. Отне ми още няколко дни да изградя фасадата и да приложа някои мерки за безопасност. Използвах софтуер с отворен код и GPT-4, за да кодирам платформата и успях да доставя първия работещ прототип. 

Само три дни след като стартира, той има над 160 000 посещения. Десетки хиляди хора са се изповядали онлайн или са генерирали персонализирани великденски молитви и послания. Това ме амбицира и искам да продължа да развивам платформата, да включа повече хора, които се интересуват от проекта. Да го превърнем в истински спътник на вярата, за вярващите. Не искам да заменя църквата по никакъв начин, просто искам да дам на хората и друга възможност. В края на краищата компютърът не ви съди, той просто изчислява.

Как работи църквата? 

Технически е по-просто, отколкото си мислите. По същество това е персонализиран интерфейс за чатбот с изкуствен интелект (ChatGPT). Когато някой влезе в сайта, има няколко опции: изповед, молитва, „Попитайте свещеник“ или тематични съобщения. Аз ще продължа да добавям нови режими през следващите месеци. Въпреки че започнах по-скоро на шега, бързо разбрах, че има голям потенциал и се опитах да го изградя по възможно най-сериозния начин, който да е в духа на това, което трябва да означава църква – място за разбиране и вътрешно размишление. 

Много важен аспект тук е, че не събирам никакви лични данни. Всички данни, въведени в сайта, както и цялото генериране са между тях – Бог и OpenAI, който обработва нашите текстове. Аз нямам пряк достъп, за да видя за какво се изповядва светът. Всичко, което предлагам, е по-лесен интерфейс за взаимодействие със съществуваща технология в безопасна и приятелска среда.

Надявам се, че в недалечно бъдеще ще можем да предлагаме и генериране на персонализирани църковни картини, достъп на няколко десетки други езика, аудио поддръжка и модел, базиран върху Библията, където любопитните могат да задават въпроси или да искат обяснения за определени пасажи. Последната идея ми хрумна, след като видях подобно решение, внедрено в Корана, по време на lablab.ai Hackathon. 

Разбира се, потребителите трябва да имат предвид, че не говорят с истински свещеник, а с машина и че аз по никакъв начин не съм свързан с Румънската православна църква. Това е проект, който направих предимно за себе си, като начин да си покажа, че мога и по пътя осъзнах, че има истинска полза, която си струва да проуча. В крайна сметка става въпрос за довеждане на вярата директно в ръцете на хората.

Вие в какво вярвате?

Вярвам в хората. И че всеки има право да избира какво да мисли. Въпреки че аз лично загубих вяра във всяка форма на божественост преди много години, това не ме спира да се опитвам да правя добро където и както мога. Вярата, каквато и да е тя, е преди всичко индивидуална. 

Често минавам покрай Катедралата “Спасението на нацията” в Букурещ и се чудя дали храм на стойност 100 милиона евро би помогнал на Бога по някакъв начин или молитвите на хората към него щяха да са също толкова добре приети в едно по-малко и по-скромно място. Особено когато светът гладува. 

Харесва ми да мисля, че ако все още има върховна божествена фигура, Той не се интересува колко голям храм са му построили енориашите, а на колко ближни са помогнали. Има много въпроси, но за съжаление не съм в състояние да им отговоря. Те са обект на дискусии от хиляди години. Няма да намеря отговора сам.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights