26.02.2024 | 10:35

Румънска дизайнерка пресъздаде тоалети на кралица Мария, които тя е носела в двореца в Балчик

Снимки: Мартина Ганчева - БТА

Пет тоалета в чест на румънската кралица Мария са изложени в един от големите търговски центрове в Букурещ. Те са дело на дизайнерката Изабела Мандою. За моделите тя е черпила вдъхновение от блузи и рокли, с които кралица Мария е снимана и с които се е появявала в двореца в Балчик, научи БТА. 

“Кралица Мария, по примера на кралица Елизабета, въвежда модата на традиционната румънска носия в Кралския двор. Дотогава дамите от висшата румънска аристокрация се обличали само от големите европейски модни къщи и смятали, че традиционните дрехи се носят само от селяните. Вместо това кралицата, която получава народна носия като подарък, когато идва в страната ни, се влюбва в традиционните дрехи на румънците и чрез силата на примера ги връща на вниманието на света”, разказва Изабела Мандою. 

Кралица Мария предава тази страст и на дъщерите си Елизабета, Мариоара и Иляна. Всички те носят така наречената румънска “ия”, както още наричат традиционната риза с бродерии в Румъния.

Точно преди година, на 1 декември – националния празник на Румъния, ЮНЕСКО включи „ията“ в списъка на нематериалното културно наследство. В миналото тя е предавала информация не само за уменията и таланта на жената, която я е шиела, но и за материалното й състояние, социалното или семейното й положение и дори възрастта й.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights