18.07.2024 | 16:13

Румънски студенти сътвориха Кралско лято в „Двореца“ Балчик (снимки+видео)

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Спектакъл, включващ движение и танц, режисиран от г-жа Ана Станчиу от Националния театрален университет в Букурещ бе представен днес в Каменната зала на ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик. Бяха представени три емблематични колекции, вдъхновени от природни стихии като вода и море, както и исторически костюми, а също и филм, създадени от студентите от факултета. За лятото в Балчик кралицата и нейните дъщери са носели памучни рокли по поръчка, вдъхновени от ориенталската мода.
За това събитие Асоциация DAR си партнира с Националния университет по изкуствата в Букурещ, по-специално с Факултета по мода и дизайн на облекло, създаден преди повече от 50 години от професор Адина Нану, също колекционер на костюми и произведения на изкуството, чийто принос включва предмети, принадлежали на кралица Мария и нейното обкръжение, щедро изложени чрез дъщеря й, професор Унда Поп, която ръководи катедрата днес. Професор Унда Поп организира това събитие заедно с по-младите си колеги – Алина Гургуцъ, Оана Рошка и Александру Мърджинеан, както и с талантливите студенти от катедрата.
Припомнме, че изминаха повече от два месеца дойде време да приключи проекта, предложен от румънската културна асоциация DAR Development, и да се отпразнува стогодишнината от построяването на „лятната резиденция“ на кралица Мария. В първата изложба бяха показани символи, отразяващи духовните интереси и артистичните занимания на кралицата, особено силната ѝ връзка с Балчик.
Втората изложба представи интерпретацията на художничката Оана Мария Кажал за връзката между кралицата и Белия град в артистичен аспект, която превръща Балчик в предпочитано лятно убежище за много художници, скулптори и писатели през 20-те и 30-те години на миналия век.
Представянето на колекциите ще се повтори на плажа пред Двореца в неделя, 23 юни, от 11:00 часа, но в малко пократък вариант.

Снимки: Ангел Радилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights