Румяна Николова и Николай Генов разказват за Индия в 752 страници и 2000 снимки

Снимка: knigomania.bg

„Голяма книга за Индия“ е третата от поредицата „Големи книги“ на пътуващия тандем Румяна Николова и Николай Генов. Този път те са избрали за своя разказ от 752 страници, илюстриран с над 2000 снимки, една от големите световни цивилизации, родена на Индийския субконтинент. Трудната задача става възможна, след като двамата са прекарали над три години в Индия и са изминали по пътищата ѝ повече от 120 000 км – маршрут, равен на три екватора. 

Разказът отвежда от най-южната точка – нос Коморин, до средновековните тибетски княжества Ладак и Занскар на север, сред пясъците на пустинята Тар на запад, до големия завой на Брахмапутра на изток, където завършва най-мощната планинска система на Земята – Хималаите. Място намират големите световни религии, съжителстващи по тези земи, изворите на Майка Ганг, планините храмове на джайнистите и градовете храмове в Юга на тамилите, пещерните храмове и в Кхаджурахо – света на „вкаменената любов“, най-свещеният индийски град Варанаси, Златният храм на сикхите в Амритсар, хималайските светилища Кедарнатх и Бадринатх. 

Представянето на „Голяма книга за Индия“ е тази вечер (18 май) в Литературен клуб „Перото“. Специални гост на събитието ще бъдат посланикът на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана и проф. Милена Братоева, преподавател по индийска литература и култура към СУ „Св. Климент Охридски“. 

Румяна Николова и Николай Генов са журналисти, редактори и фотографи, които живеят и пътуват заедно. Те са автори на „Голяма книга за Италия“ и „Голяма книга за Китай“, както и на „1000 страници България“, „Българската съкровищница“, „България: природа, човек, цивилизации“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *