21.09.2023 | 19:08

Русенската опера представя концерта „Гласът на ниския щрайх“

Русенската опера ще представи концерта „Гласът на ниския щрайх“ на 17 февруари (петък) в зала „Европа“ на Доходното здание в крайдунавския град. Това съобщи пиарът на културния институт Диана Димитрова. 

По думите й гласът на контрабаса, виолончелото и виолата, наричани „ниския щрайх“ във всеки оркестър, поставят основата, върху която израства хармонията на всяко музикално произведение за симфоничен оркестър. 

„С моите колеги решихме да предложим един по-нестандартен камерен концерт, който да покаже обаянието и силата на нашите щрайхови групи“, казва солист-водачът на контрабасовата група в оркестъра на Русенската опера Силвана Петкова.

Програмата е избрана от оригинални произведения за тези инструменти. Тя включва „Гранд дует“ от Джовани Ботезини за два контрабаса. Творбата ще бъде изпълнена от контрабасистките Силвана Петкова и Вероника Мичева.

Публиката ще чуе и „Дуо ди Басо“ – за контрабас и виолончело, на чешкия композитор Зденек Лукаш, изпълнено от Силвана Петкова и украинката Марина Хохлова.
„Дует с два чифта задължителни очила“ се казва творбата на Бетовен за виола и виолончело, която ще бъде представена от Филип Баженов и Марина Хохлова.
Гости в програмата са младите таланти Мариан Петков – цигулка, и Пламена Павлова – виола. Те ще изпълнят „Пасакалия по тема на Хендел“ от Ян Халворсен.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights