20.07.2024 | 5:29

Русенският музей е официалният представител за България на Европейския културен маршрут „Дунавски път от Желязната епоха

Снимка: РИМ - Русе

Русенският музей е официалният представител за България на Европейския културен маршрут „Дунавски път от Желязната епоха“. Той събира 30 членове от 7 страни по Дунав. Културният маршрут се фокусира върху популяризиране, представяне, изследване и устойчиво развитие на наследството от желязната епоха на Дунавския регион.

Нашата страна е включена в четири маршрута от общо сефтифицираните 48. Другият културен маршрут, в който активен участник е русенският музей, е „Пътят на римските императори и дунавският път на виното“.

Европейските културни маршрути са паневропейски феномен, който нямат аналог по света. Чрез културата те обединяват страни, които не винаги са били разположени добре една към друга, но показват как имат общо минало, важно за бъдещето им. Времето на Желязната епоха у нас се представя с темата за траките, която е позната на мнозина. Но тракийските племена са познати главно на Балканите, докато Желязната епоха е обща за целия континент.

Културният маршрут на Дунавския път от Желязната епоха на Съвета на Европа получи своя сертификат на официалната церемония, проведена в двореца Dverce под патронажа на град Загреб, в присъствието на г-н Стефано Доминиони, директор на Европейския институт за културни маршрути.

РИМ – Русе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights