14.06.2024 | 19:45

РУСЕНСКИЯТ ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ТЕАТРАЛНО СЪБИТИЕ В СВЕТА (трейлър)

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще вземе участие на фестивала „Danube Theatre Festival“, който се провежда в град Дьор (Унгария) през юни със спектакъла „Балкански синдром“. Фестивалът е част от десетото юбилейно издание на Театралната олимпиада – най-мащабният театрален форум в света, като тази година участват общо 7500 артисти от 400 състава от 58 държави, които ще представят своите спектакли на над 100 сцени в Унгария, съобщават от културната институция.

След като стана ясно, че спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър Пловдив е включен в официалната селекция на Театралната олимпиада, Русенският театър става вторият в България, който ще представи страната ни на престижния форум – със спектакъла „Балкански синдром“ по текстове на един от най-големите български сатирици – Станислав Стратиев.

Това е огромен успех както за Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, така и за българския културен живот. Участието на театрите в Русе и Пловдив показва, че българският театър не само трябва, а и може да е част от световната сцена.

По думите на режисьора Недялко Делчев „Балкански синдром“ е  „спектакъл за последния етап на българския път към новия по-добър свят. Едно надсмиване над поредната ни неразбория, но и обяснение в любов към драмата на обикновения човек – вечната жертва на безкрайния социален експеримент”. Въпреки че е в репертоара на Русенския театър едва от няколко месеца, спектакълът вече може да се похвали с успешни турнета в София, Варна и Плевен, където изправи зрителите в пълните зали на крака.

Началото на Театралната олимпиада е сложено в Гърция през 1995 г. от именити режисьори и драматурзи от Гърция, Япония, САЩ, Испания, Великобритания, Русия, Германия и Бразилия. В досегашните издания домакини на събитието са били Делфи (Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия) и Toгa (Япония).

Мотото на тазгодишната Олимпиада е стих от унгарският писател Имре Мадач: „О, човече, бори се, бори се, имай вяра; и доверие!“.

Това е второ престижно международно участие на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе само в рамките на месец. Малко по-рано този месец стана ясно, че най-новият спектакъл в репертоара на театъра – „Изчезващи“ на гост-режисьора Думитру Акриш по пиесата на Елизе Вилк – е селектиран за участие на Международния театрален фестивал „Бабел“ в Румъния. „Изчезващи“ вече привлече вниманието на европейската критика, като получи много добри отзиви в немското издание Kultur Forum Europa.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights