20.06.2024 | 22:54

Ръкописът на Петър Богдан се представя в Националния археологически институт

Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил ГорановСнимка: Васил Горанов

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложен от днес в Националния археологически институт с музей при БАН.

Ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ ще бъде представен преди обед в Гербовата зала на президентството, а вечерта в Археологическия музей ще бъде открита изложба.

До септември всеки, който желае, ще може да го види.

Петър Богдан е първият български католически архиепископ, а творбата му – първият исторически трактат, посветен на България, написан почти 100 години преди Паисиевата история. В рамките на 200 страници ръкописът, написан на латински, разглежда християнското минало и настояще по българските земи.

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен. През 70-те години проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана. Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. Лилия Илиева едва преди 7 години и е част от колекция, завещана на библиотека Естенси Университария (Biblioteca Estense Universitaria) в италианския гр. Модена, където се съхранява от 1887 г. до днес. На 10 май тази година българската държава получи като дарение сертифицирана репродукция на ръкописа на Петър Богдан.

Под патронажа на президента тази вечер в Археологическия музей се открива изложбата с репродукцията, както и две постерни експозиции – за историята на ръкописа и за приноса на католическата общност у нас за възстановяването на българската държавност. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights