20.06.2024 | 21:56

Самостоятелна изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков в  Арт Галерия Ларго, Варна

Тази вечер се открива самостоятелната изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8.
От 5-ти октомври 2023 година галерия Ларго ще представи за пореден път със самостоятелна изложба варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена „Силуети” и в нея награденият с приза „Художник на десетилетието 2008 – 2018 на Галерия Ларго“ автор ще се представи с живопис и скулптура. Освен пластики от бронз, камък и дърво, Марков е създал серия от картини, илюстриращи и подкрепящи разработената в скулптурите тема.

Настоящата изява на Венци е пълен контрапункт на последната му изложба „Материя и време“ в галерия Ларго преди две години, когато в експозицията преобладаваха изключително символите на мъжкото начало, темите бяха свързани с борбата, израстването, съревнованието, а енергията в творбите беше мощна и експлозивна. В настоящата изложба Венцислав се е впуснал в изследване на жената, в разучаване и интерпретиране на нейните състояния на духа, които определят и материята в творбите. Художникът споделя, че за цялата си артистична кариера е създал не повече от 4-5 скулптури, интерпретиращи женската фигура. Сега с един замах той отстранява този „пропуск“. Защото в изложбата зрителят ще види само женски фигури – както в скулптурите, така и в живописните творби.

Жените са източник на несравнима красота, нежност и вдъхновение. Те носят в себе си огромен потенциал и сила да променят обществото и да го направят по-добро място. Женската красота е вдъхновявала художниците откакто свят светува. При Марков това вдъхновение се е изразило чрез една сериозна серия от скулптури, 19 на брой и живописни творби. Художникът споделя, че е започнал работата по изложбата, отдавайки се в началото на детайла и визуално по-прецизната интерпретация на женското тяло, но с всяка следваща скулптура е намалявал все повече и повече конкретиката и детайла и е използвал все по-експресивни подходи в обработката на материала. В този експеримент той е воден не само от идеята си за преминаване от простота и точност в естетиката към обобщение и маркиране на детайлите, но и от самият си начин на работа като творец. Всички ценители, следящи неговата кариера и развитие, знаят много добре, че варненецът е изключително въздействащ точно с експресивния си, насечен, фрагментиран пластичен изказ. При Венцислав скулптурите са като един насечен, накъсан, забързан, енергичен взрив от емоции. В пластиките от настоящата изложба ще открием една плавна, деликатна нежност и преклонение към женската красота в мраморната скулптура „Състояние I“, в скулптурата от дърво „Състояние II“, в бронзовите пластики „Тя“, „Докосване“. В друга част от творбите ще усетим една жива, енергична, пълна с движение интерпретация, като в „Хармония“, „Полет“, „Танц I“ и „Танц II“.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 05 октомври 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 24 октомври 2023.

Нели Вълчева

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ “Добри Христов” – Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА – София, специалност “Метал”. Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика. Венцислав Марков има две изложби-скулптура в галерия „Ларго” през 2010 и 2011 година, както и самостоятелни изложби в галерия Минерва, София (2014), галерия Класика, София (2016), Колекция „Хадвигер“, Виена (2017) и самостоятелна изложба- живопис, метал и скулптура „Морски сюжети“ в галерия Ларго (2019). Има участия в над 50 престижни общи изложби, по-важни от които: Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София (2006), участие в 30-ти конгрес на медалната скулптура, Колорадо, САЩ (2007), изложба на секция Скулптура, ул. Шипка 6, София (2009), 2-ри и 3-ти Международен арт-форум „Без граници”, Балчик (2009). Печелил е множество награди, сред които: първо място в Конкурса за уникат, Варна (2008), Награда Варна със Сдружение “Evolution” (2012), Награда за скулптура в Националното биенале „ТЕНЕЦ“ в град Монтана (2016). Венцислав Марков има 16 участия в международни уърк-шопове, член е на артистичната мрежа „Скендерман”. От 2014 г. е член на СБХ. В периода 2015 – 2018г. е Председател на Сдружение на художниците – Варна. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights