20.07.2024 | 7:24

Сателитни изображения помогнаха на археолози да направят впечатляващи открития в Арабската пустиня

Снимка: pixabay, илюстративна

Сателитни изображения помогнаха на археолози да направят впечатляващи открития в Арабската пустиня, съобщи ДПА. Учени от университета в Оксфорд идентифицираха три нови римски военни лагера в типичната правоъгълна форма. 

Откритието е доказателство за нападенията на римляните на Набатейското царство, което става част от Римската империя през 109 г. Столицата на Набатея е Петра, която днес се намира в Йордания.

Според д-р Майкъл Фрадли, водещ на проучването и идентифицирал изключително добре запазените военни лагери с помощта на Гугъл Earth, е почти сигурно, че обектите са построени от римската армия. Те са в типичната правоъгълна форма и със срещуположни входове. Лагерът, открит на запад, е доста по-голям от другите два, намиращи се на изток. „Те са впечатляващи нови открития за римската военна кампания в Арабската пустиня“, каза д-р Майк Бишъп, експерт по римска военна история от университета в Оксфорд. „Римските крепости показват как римляните са налагали властта си в провинциите, но временните лагери демонстрират как са действали в самото начало.“

Според учените лагерите са строени от армията като временни защитни съоръжения. „Лагерите са запазени изключително добре предвид факта, че са строени с идеята да бъдат използвани дни или седмици“, казва д-р Фрадли. „От тях се стига до периферния път, свързващ Баир и Думат ал-Джандал. Това предполага, че е имало стратегия за заобикаляне на най-използвания път през Уади Сирхан, за да се осъществи изненадваща атака.“

Професор Андрю Уилсън, съавтор на изследването, каза: „Тези военни лагери от втори век, ако преценката ни е вярна, показват, че вероятно завладяването на Набатея от римляните е било след смъртта на последния цар Рабел Втори Сотер през 106 г. Римляните са действали бързо, за да си осигурят победа.“

Лагерите са на разстояние между 37 и 44 км един от друг. Според учените това е твърде голямо разстояние за изминаване от пехотата в рамките на един ден. Следователно лагерите са построени от конницата, която се е местила от един терен на друг, вероятно яздейки камили. Разстоянието между лагерите предполага и че е имало още един – четвърти лагер, намиращ се на запад. 

Новооткритите лагери представляват линията на придвижване към Думат ал-Джандал, днес Саудитска Арабия. През втори век това е източната част на Набатея.

Откритията предполагат, че Рим е осигурил военно властта си над Набатея. Според някои източници присъединяването на царството към империята е станало по мирен път след смъртта на Рабел Втори Сотер.

Предстоят още археологически проучвания, които да потвърдят датировката на лагерите. Трябва да се отговори на въпроса защо капацитетът на единия лагер е два пъти по-голям от този на другите два, коментира проф. Уилсън. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights