18.06.2024 | 23:57

СБОГУВАМЕ СЕ С МАРГАРИТА ВАКЛИНОВА

Почетният гражданин на Велики Преслав доц. Маргарита Ваклинова напусна земния си път на 83 години.

Маргарита Ваклинова – български археолог, дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, НБУ, гост професор в Парижкия университет и в Страсбург, автор на стотици научни публикации.

Първо е археолог-проучвател , а след това старши научен сътрудник, заместник-директор и директор на Археологическия институт с музей при БАН. Тя – учен от световна величина, специализирала в Италия, Франция и Великобритания, а сърцето ù беше във Велики Преслав, както сама казваше, от 1964 година насам.

Маргарита Ваклинова беше до последно проучвател на Велики Преслав. Тя таеше такава силна любов към Втората българска столица, която никой не би могъл да опише по-страстно и сладкодумно от самата нея.

Всички, които имаха удоволствието да чуят разказите, които тя пламенно споделяше и изобразяваше с тях десетилетия на преживявания в старопрестолнината, щяха да си помислят, че Велики Преслав е голяма част от смисъла на живота ù и нямаше да сгрешат.

Благодарение на големия учен Маргарита Ваклинова, историята на Велики Преслав продължава да се пише, а резултатите от дългогодишната ù проучвателска дейност са неизмерими по обятност и значение!

Доц. Маргарита Ваклинова отдава близо 60 години проучвателска дейност, битие, сърце и научен труд на Велики Преслав, а завладяващата ù и велика осанка ще живее винаги в тези, които имаха честта да се докоснат до неповторимата ù личност.

Дълбок поклон пред паметта на доц. Ваклинова! Светъл да е пътят за душата ù! Съболезнования за близките и семейството ù!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights