17.07.2024 | 20:05

Световни музиканти свирят в Бургас на Симфоничния концерт в четвъртък

Произведения от български композитори ще изпълнят изключителните Теодосий Спасов и Борислав Йоцов в залата на Операта

Завладяващ концерт спектакъл ще поднесат на бургаската публика Теодосий Спасов – кавал, и Борислав Йоцов – кларинет – инструменталисти със световна кариера и признание.  Двамата изключителни музиканти ще бъдат солисти на оркестъра на Държавна опера Бургас на 2-ри ноември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Присъстващите ще станат съпричастни на събитие от най-висока естетико-художествена класа. Ще прозвучат мелодии, в изискани и въздействащи аранжименти, носещи послания, закодирани в родовата памет, които ще заживеят свой автономен живот и ще преминат като музикална дъга у присъстващите, вливайки в нова емоционална тоналност своята нежна сила… 

Двамата виртуозни инструменталисти ще сътворят вълнуващ сценичен диалог – чрез неподражаемия със своето въздействие език на музиката. Концертната програма включва: „Три симфонични картини” от Ангел Заберски, „Концертино за кавал и кларинет“ от Христо Йоцов и Концерт за кавал и кларинет от Теодосий Спасов. Зад диригентския пулт застава Борислав Йоцов. Концертмайстор – Ваня Златева. Очаква се в залата на Бургаската опера в четвъртък да се получи пълен синхрон между идейната концепция на композициите и тяхната брилянтна интерпретация – като шанс да се съпреживеят вълнуващи моменти на среща с бутиково изкуство – като качество, не като начин на достигане до сетивата и съзнанието на публиката, която е доказала, че приема, разбира и обича подобен вид сценични изяви.  

Неоспорим и всепризнат факт е, че в музиката България има световни таланти. Присъстващите в залата на Операта на 2-ри ноември ще се почувстват част от световната музикална култура с роден привкус и усещане за непреходност.

Билети за събитието: на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/teodosii-spasov-0nbbww и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1374047/performance.html.

За солистите и диригента:

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Той е роден на 4 Март 1961 година в град Исперих. Завършил е Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове.

Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които Музикалните състави на Българското Национално Радио, Хор „Мистерията на българските гласове” , Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе, Брус Дикинсън. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу ” Riverdance”. Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонски симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонска филхармония .

През 1995 списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката “най-доброто от Изтока” е отбелязано: “Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе, Карло Селиото. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997 и 2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Награда за филмова музика на Националния филмов център (2007 и 2016), Наградата за принос в Българската култура „Добри Чинтулов” (2009). През ( 2011) получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век”. Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор. Орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителният принос към българската култура (2013). Почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (2014). „Златно перо” от Класик ФМ и галерия „Макта” за изключителния принос към българската култура и изкуство“, Артист на ЮНЕСКО за мир“ (2015), Наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци (2015), Наградата за театрална музика “Маестро Димитър Вълчев” (2018), „Награда на София“ за изключителен принос към изкуството на музиката и киното (2021). Театрална награда за музика “Аскеер” (2021). “Икар” на Съюза на българските артисти в категорията “Съвременна българска музика” (2022).

Борислав Йоцов, кларинет и диригент на концерта, роден през 1966 в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „Дюкейн” в Питсбърг, САЩ, при Марк Нучо. Печелил е първи награди в няколко национални конкурса в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров”, преподавател е и в Националното музикално училище ”Любомир Пипков” в София. Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Репертоарът му обхваща разнообразен кръг творби за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които изпълнява и записва за първи път в България. През 2004 е избран за ”Музикант на годината” на предаването Allegro Vivace на БНР, през 2005 става носител на „Кристална лира” на СМТДБ като „Инструменталист на годината”. Той е основател на клуб „Студио 5”. Представител е на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България. Завършил е и дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет. В периода 2019-21 г. е Артистичен директор на Нов Симфоничен Оркестър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights